VD-skapet är som vädret i Göteborg en dag i mars.

”Människan är av naturen en glad skit”, lyder rubriken på en bokanmälan i dagens GP. Artikeln handlar om författaren Lasse Bergs senaste bok om människan och hennes villkor. Huvudtesen är att vi tvåfotingar i grunden är positiva varelser. Vi kan vara grymma, men någon nedärv ondska kan författaren inte se.

Jag gillar den hållningen. Tron på att de flesta är hyggliga människor, som gör sitt bästa för att få tillvaron att gå ihop. Och som idogt letar guldkorn i en annars grå vardag. Vi vill ju så gärna kunna skratta. Det hindrar inte att det ibland går snett. För det mesta lite lagom dumt, men ibland katastrofalt illa.

Katastrofer är jag förskonad från, men missöden av olika magnitud fyller min vardag. Liksom framgångarna. VD-skapet är som vädret i Göteborg en dag i mars. Mycket regn och blåst – och gudomligt vackert då solen skiner.

Människan är av naturen en glad skit. Det fantastiska är själens förmåga att rensa bort motigheterna. Jag kan känna mig helt mosad då jag kommer hem från jobbet, men då jag talar med maken dominerar det positiva. Med lite distans återställer hjärnan balansen, för hur det än känns på seneftermiddagen så går det mesta bra eller fantastiskt bra för det företag jag är satt att leda.

Till det positiva denna vecka hör en fin skolproduktion med vår egen pianist Erik Risberg som ciceron. Lugnt och pedagogiskt har han lett skolelever i varierande ålder in i den symfoniska musikens magiska värld. Stämningen har varit tät.

Mycket givande var också en diskussion på Högskolan för scen och musik med två forskare som vill studera El Sistema Hammarkullen. Hur går lärandet till och hur påverkas elevernas identitetsskapande? Hur skiljer sig den högfrekventa undervisningen i klassisk musik från grundskolans ordinarie musikundervisning där andra genrer dominerar?

Igår tillbringade jag större delen av dagen tillsammans med stämledarna i träblås, brass och slagverk. De utbildas för att hålla konstnärliga utvecklingssamtal med sina stämmor och diskussionen kretsade kring ledarskap, kommunikation och konstnärligt skapande. Ett flödande samtal med många skratt och djupt filosofiska resonemang. Idag upprepar vi övningen med stråkstämmornas ledare.

Ett gott samtal bjöd också morgonens möte med ledningsgruppen. Vi träffas varje vecka för att fatta operativa beslut och diskutera strategier för framtiden. Ett gott sammanhang för utveckling och förnyelse.

Spännande har det också varit att intervjua kandidater till posten som administrativ chef. Ekonomichef Stefan Jansson byter arbetsgivare 1 april och vi söker hans efterträdare. Anställningsintervjuer är berikande på flera plan. Först och främst för möjligheten att samtala med personer jag annars inte skulle ha träffat, men också för att vi genom frågorna tvingas formulera oss kring verksamheten gång på gång. Jag upptäcker mycket både hos mig själv och kollegorna under våra sessioner och kan plötsligt se verksamheten i nytt ljus.

Däremellan har veckan rymt krishantering, svåra samtal, egna och andras misstag, obekväma beslut, medarbetare som vill för mycket, tvivel, frustration, taktiska utspel och känslostormar. Precis som vilken marsdag som helst. Människan är av naturen en glad skit. Eller som Mark Levengood brukar säga: Det är bara att bryta ihop och gå vidare.

Jag känner mig ofta helt mosad vid arbetsdagens slut, men efter lite jympa och analys i soffan dominerar det positiva. Göteborgs Symfoniker AB är en fantastisk arbetsplats och människan är av naturen en glad skit.

Allt gott!
/Helena Wessman

Kommentarer inaktiverade.