Semesterspurt inför säsongsavslut

Vi jobbar i nedförsbacke nu. Semestern hägrar och mycket ska bli klart. Tempot skruvas upp. Jag bryr mig inte om att bromsa, utan njuter av fartvinden. Utför är det roligt att springa.

För orkestern återstår tre konserter. Ikväll tillsammans med den skotske dirigenten James MacMillan och vår svenske pianist Bengt Forsberg. Programmet har samma mix. Två skottar och en svensk. Bengt Forsberg framför Wilhelm Stenhammars andra pianokonsert och på den skotska sidan blir det musik av Malcolm Arnold och MacMillan själv.

Pianokonserten av Stenhammar uruppfördes i Göteborg den 4 november 1908 med Zelmia Morales-Asplund som solist. Tonsättaren, som då var Göteborgs Symfonikers chefdirigent, ledde själv framförandet. Han hade värvats året innan, sedan hans företrädare Heinrich Hammer gjort sig omöjlig. Stenhammar blev kvar i femton år och hann med 641 framträdanden med orkestern.

En imponerande siffra, men inte någon toppnotering. Göteborgs Symfonikers chefdirigenter har varit flitiga. Ligan leds av Tor Mann, som dirigerade 802 konserter under åren 1925-1939. Sixten Eckerberg (1937-1970) och Neeme Järvi (1982-2004) kommer därnäst i ranking med 762 respektive 650 konserter.

För James MacMillan var det premiär igår och precis som Stenhammar ledde han ett framförande av sin egen musik, Symfoni nummer 3 med undertiteln ”Tystnad”. På gårdagens konsertintroduktion med vår bastrombonist Peter McKinnon (ja, han är också skotte), berättade MacMillan att han hämtat titeln från en roman av Japans störste 1900-talsförfattare, Shusaku Endo. Liksom romanen behandlar MacMillans Symfoni djupt existensiella frågeställningar. Ett starkt stycke musik som man absolut bör ta chansen att höra vid kvällens repriskonsert.

De orkesterkonserter som därefter återstår är det traditionella nationaldagsfirandet i Slottsskogen och en abonnerad föreställning för en av våra sponsorer. Den som kommer till Slottsskogen för att lyssna på Symfonikerna får som bonus en timmes konsert med unga musikanter som vi samlar inom ramen för Orkesterplattform Västra Götaland.

Också övrig verksamhet i Konserthuset tunnas ut. Visserligen blir det fullt drag under HBTQ-festivalen, men sedan blir det lugnt. På scenerna.

Bakom kulisserna skruvas tempot upp. Orkesterns arbetsschema, hösten marknadsföring, lokalförbättringar och ombyggnationer, halvårsbokslut, rekryteringar, rapporter och avtal. Det är mycket som ska bli klart under de fattiga veckor som återstår. Men, som sagt. Jag klagar inte. Semesterspurten underlättas av ett rejält nedförslut.

Helena Wessman 2011-05-27

Kommentarer inaktiverade.