Kontoret packas ihop

Att Göteborgs Symfoniker har semester hindrar inte att Konserthuset är fyllt med musik. En stråkkvartett repeterar i ensemblesalen under mitt kontor. Från övningsrummen klingar skalor på trumpet och fagott och långt in på kvällen nöter en violinist på svåra passager i höga lägen.

Klangkaskaderna minner om studietidens timmar i musikhögskolans långa korridorer. Vi var alla besatta av våra instrument och övning pågick dygnets alla timmar. Långa sjok av djup koncentration och däremellan flamsigt umgänge i pausrummets nedsuttna soffgrupp. Känslomättad atmosfär. Glädje och förväntan, frustration, tillfredsställelse och besvikelse. Vi var unga och varenda ton dödligt allvar.

Djupt seriösa är musikerna i Göteborgs Symfoniker fortfarande, fast många av dem har varit yrkesverksamma i både tjugo, trettio och fyrtio år. Yrket är krävande och passionen stark. Därför övas det flitigt även i semestertider.

Själv packar jag ihop mitt kontor – bokstavligen. Under sommaren ska golvet slipas och väggarna få ny färg, så hyllor och skåp måste tömmas. Jag har flyttat mycket och har lite svårt för det där med att stuva tillvaron i kartonger. Desto roligare är det att plocka upp och ställa i ordning. Det får bli höstterminens första syssla.

Mötesintensiteten är fortfarande hög. Många viktiga frågor har avhandlats dessa säsongens sista dagar. Igår hade jag möte både med Västra Götalandsregionens revisorer och med den tjänsteman som har i uppdrag att formulera kulturnämndens uppdrag till Göteborgs Symfoniker AB för kommande tre år.

Ett turnémöte hann vi också med. Höstens resa går till Oslo och Reykjavik. Göteborgs Symfoniker blir första utländska orkester att framträda i Islands nya konserthus, Harpa. All frakt måste gå med flyg och det är många detaljer att få på plats. Lastvolym, fraktsedlar, tulldeklaration, bärhjälp och arbetstidsberäkning för teknikerna.

Våren 2012 turnerar vi i Portugal och Spanien och där är persontransporterna den största utmaningen. Stora avstånd och ont om tid krockar med det självklara faktum att musikerna behöver sova ordentligt för att kunna spela bra. Orimliga avgångstider måste slipas bort. Kan vi förmå arrangörerna att betala charterflyg?

Kommande säsong är den sista med Gustavo Dudamel som chefdirigent, så det är extra angeläget att få till stånd bästa möjliga förutsättningar under våra turnéer. Fast vi vet redan nu att turnén i Portugal-Spanien blir tuff. Fem konserter på lika många dagar. Det kostar på.

I måndags hade vi ett El Sistema-möte. Den fina verksamheten i Hammarkullen fortsätter att utvecklas och kommer nästa läsår att engagera 250 elever. I höst startar dessutom El Sistema Hisingen med undervisning på fyra platser. Rörelsen växer och jag är stolt över att Göteborgs Symfoniker kan bidra till att ge ungdomar självförtroende och framtidshopp.

Måndagen rymde också en träff som initierats av Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Man har planer på att samla sin verksamhet runt Näckrosparken och kulturinstitutionerna i grannskapet hade bjudits in för ett samtal om hur Götaplatsen i så fall skulle påverkas. Konserthuset, Konsthallen, Stadsbiblioteket och kulturförvaltningen var representerade denna gång och många spännande idéer avhandlades.

Idag på förmiddagen satt jag en timme med Kulturverkstan, som utbildar ”projektmakare på kulturområdet”. Till dem kommer skådespelare, musiker, dansare, bildkonstnärer och andra som behöver fördjupad kunskap i styrning av projekt. Under vårt samtal resonerade vi kring vilka krav som kommer att ställas på framtidens projektledare. Öppenhet, ett personligt driv, administrativ skicklighet och bra koll på omvärlden, tror jag.

Alldeles nyss avslutade vi säsongens sista samling för administrationen. Redogörelse för hur de olika avdelningarna jobbar, receptionens öppettider och vilka arbeten som ska göras i huset över sommaren. Handuppräckning för hur många som nu tar semester. Jag var nästan ensam. De flesta finns på plats i ytterligare ett par veckor.

Med min semester följer paus för VD-bloggen. Nästa inlägg kommer den 12 augusti. Tack alla som har orkat läsa. Jag hoppas att ni får en underbar sommar!

Helena Wessman 2011-06-22

Kommentarer inaktiverade.