Götaplatskonserter ute eller inne?

Producenten har haft en egen linje till prognosmakarna på SMHI. Vi andra har följt utvecklingen på diverse vädersajter.

Det är idag vi har våra konserter på Götaplatsen. Tre stycken. En för barn och ungdom, en för vuxna och en för de som diggar Timo Räisänen. Tre konserter och tre dagars oro för vädret. Vad gör vi om det regnar?

Lyckligtvis har vi Konserthuset att tillgå. Fast det blir förstås inte samma sak som att höra Symfonikerna ute i friska luften tillsammans med tiotusentals andra. Flytta in eller inte?

Beslut av det här slaget måste fattas med relativt god framförhållning för att teknikerna ska hinna rigga den scen som ska användas. Det är inte precis som att bära omkring på middagsbordet på midsommarafton. En orkesteruppsättning tar flera timmar att få på plats.

Så efter en förmiddag med hällande regn beslutade vi till sist att flytta in de två första konserterna – och typiskt nog har det just slutat regna…

Igår kom vårt nya musikmagasin Podiet från tryckeriet och entusiastiska mejl skickades kors och tvärs i huset. Det blev hur läckert som helst, en produkt jag är stolt att kunna visa upp.
Spännande intervjuer, kunskapsmättade verkkommentarer och lättsamma frågespalter. Allt förpackat i tjusig layout. Produktionen har skett helt internt av en arbetsgrupp där redaktören Stefan Nävermyr och formgivaren Magdalena Nilsson har dragit det tyngsta lasset. De har verkligen gjort ett gott arbete!

Veckan började med Edinburgh Festival, som jag besökte tillsammans med planeringschef Sten Cranner. På programmet stod konserter och samtal med musiker och agenter. Jag kunde unna mig några joggingturer i de vackra omgivningarna, men tillbringade den mesta fria tiden framför datorn. Ett par hundra mejl hann jag avverka, men inkorgen fylls snabbt på igen eftersom de flesta nu är tillbaka efter semestern.

Mejlen är verkligen både ett gissel och en tillgång. Ett fantastiskt sätt att kommunicera, men ibland för lätt att använda. Inte allt som skrivs är av betydelse för världshistorien. Å andra sidan ger mejlen en tydlig bild av händelseförloppet vid till exempel en affärsuppgörelse och kan ibland nästan vara bättre än förhandlingar öga mot öga.

Mejlanhopning är något som drabbar alla med många kontaktytor i arbetet och var och en har sitt sätt att tackla problemet. Somliga läser mejl kontinuerligt hela dagarna och gör inte paus ens under semestern. Själv föredrar jag att ta mejlen i sjok och stänger ibland av helt. Som nu under semestern. De sista veckorna öppnade jag inte ens mejlboxen och tycker att den frid det gav är väl värd den möda det kostar att komma ifatt.

Nästa vecka fortsätter inspelningen av vår nästa Weinberg-CD. På dirigentpulten står Thord Svedlund, som har ägnat mycket tid år den relativt okände tonsättaren. Thord är till vardags violinist i orkestern och solist på denna inspelning är en annan symfoniker, solocellisten Claes Gunnarsson.

Men först våra Götaplatskonserter. Skynda dig att komma hit!

Helena Wessman 2011-08-19

Kommentarer inaktiverade.