Tårta, vigsel och kulturbyggen under bombhot

Min dag börjar med en suck. Trots att jag lever så intensivt med min kalender har jag missat en väns födelsedag och det upptäckte jag först nu, mer än en vecka efteråt. Bedrövligt!

Dagens magiska datum – 11-11-11 – undgår emellertid inte ens mig. Firandet i Göteborg omfattar bland annat vigsel av elva par i Domkyrkan, kalasande på en tre ton tung tårta och invigning av årets julbelysning. Lite tidigt för det senare, kan man tycka, men när novembermörkret ruvar är alla medel tillåtna.

Kalendern skvallrar om att det för min del blir varken tårta eller vigsel. Två möten och några timmar vid skrivbordet ska jag hinna med innan jag tar tåget till Västerås. Imorgon bär det av till Jönköping och invigningen av kulturhuset Spira, som är ännu ett exempel på regionalpolitisk beslutsamhet till kulturens fromma.

Jag har fått mig berättat att bygget klubbades under bombhot. Många tyckte att det nya scenkonsthuset var onödigt, men landstingspolitikerna stod på sig. Idag, den 11 november 2011, sker högtidligt öppnande med dubbla invigningsgalor helt ägnade länets invånare. Vi som bjudits in från övriga landet får komma till reprisen på lördag.

Kulturhuset Spira består av fyra salar för teater, musik och dans och drivs av Smålands Musik och Teater. Åtta hundra arrangemang per år, tänker man sig. Jag har hittills bara sett huset på bild, men är redan imponerad. Det ska bli mycket roligt att komma dit.

Här hemma laddar våra fina musiker för veckans tredje konsert tillsammans med Susanna Mälki och blockflöjtisten Per Gross. Det är inte helt vanligt med kombinationen blockflöjt och orkester, men gårdagens framförande av Daniel Börtz Pipor och klockor gav mersmak. Per Gross elektriska artisteri och Susanna Mälkis fina samspel med orkestern fick mig att längta efter en upprepning direkt. Den som har fredagskvällen ledig bör absolut söka sig till Konserthuset för att höra dem.

Medan jag är inne på rekommendationer passar jag på att puffa för familjekonserterna nästa helg. Det blir premiär för teamet bakom vår satsning GSO Puls, tonsättaren Paula af Malmborg Ward och regissören Svante Grogarn, som har skapat föreställningen Himmel och Jord. För framförandet svarar Göteborgs Symfoniker och presentatören Tobias Edvardson. Dirigent är Anna-Maria Helsing.

Himmel och Jord spelas som skolföreställning hela veckan och vi smygstartar Göteborgs barnkulturår 2012 med att ge skolorna fri entré till föreställningarna. Jag ser fram emot en vecka med tusentals knattar som myllrar in i huset för att för första gången höra en symfoniorkester.

Det är just det där myllrandet vi vill åt med vår satsning på barn och ungdom. Visionen är att vi om tio år ska ha en stadig ström att unga åhörare och musikanter i vårt hus. Så mycket ska de myllra på repetitioner och konserter att vi måste öppna en särskild förvaring för små instrumentlådor.

Jag startade mitt bloggande hemma vid köksbordet, men har nu förflyttat mig till Konserthuset där stillhet råder. Spridda toner svävar i korridorerna och en och annan kollega går förbi i korridoren. En stunds vila för vårt fina hus. Om några timmar drar allt igång igen.

Ikväll har vi evenemang i båda salarna. Göteborgs Symfoniker i den stora och en hyllning till Eva Cassidy i den mindre Stenhammarsalen. På lördag ger Göteborg Symphonic Band två konserter med Johnny Logan och på söndag blir det kammarmusik med Vlachkvartetten från Prag. Nästa vecka…

Nej, jag ska inte räkna upp allt som händer i vårt hus. Det kan ni läsa på vår webbplats. Istället ber jag att tillönska er en trevlig helg och riktigt magisk 11-11-11-dag.

Helena Wessman 2011-11-11

Kommentarer inaktiverade.