Wagner, Nagano, Dudamel och Madonna. Och GSO.

Det arbetas hårt i vårt hus. Stenhårt.

Musikerna sliter nästan dygnet runt med repetitioner och enskild övning, sångarna repar till sent på kvällen och repetitören jobbar tolv timmar om dagen. Regissören lyssnar intensivt och stegar upp podiet för att finna smarta in- och utgångar för solisterna. Kören övar svåra partier om och om igen.

Många timmar blir det också för producenterna, orkesteradministrationen och våra påpassliga podietekniker. Marknadsavdelningen filar på programboken, receptionen är öppen nästan jämnt och vi i ledningen gör oss täta turer till bakscensområdet.

Nästa vecka ska vi framföra Wagners bautaopera Ragnarök och även om vi alltid håller högt tempo är detta en produktion som går utanpå det mesta. Redan den stora mängden musik (över fem timmar) och komplexiteten i partituret (det är mycket Wagner vill ha sagt) är en utmaning.

Till det kommer ett ovanligt stort antal medverkande – elva solister, stor kör och en orkester med över hundra musiker – och det faktum att produktionen ska bli färdig för publik på bara drygt en vecka. Man kan bli matt för mindre.

Men det blir vi inte – för vi har så himla kul!

Fantastisk musik och en synnerligen inspirerande maestro gör det hela till en fest. Kanske håller inte de som brottas med de wagnerianska tonmassorna med mig just nu, men jag känner mig helt trygg med att vi alla kommer att vara glada och stolta över att vi gav oss i kast med detta när vi väl kommer till konsert. För det kommer garanterat att bli något utöver det vanliga.

Dirigent denna vecka är Kent Nagano, amerikan och chefdirigent för både Bayerska Statsoperan i München och Montreals Symfoniorkester. Han är känd för sin enorma arbetskapacitet och sin förmåga att kunna reda ut de mest komplicerade musikaliska förlopp på ett lugnt och sakligt sätt. Wagner känner han in i minsta detalj och att han brinner för sin uppgift är uppenbart.

När jag sitter på mitt kontor kan jag följa repetitionerna på intern-TV och även om filmningen görs med en enkel, stillastående kamera smittas jag av energin på podiet. Tre förlängda orkesterrepetitioner, ett körrep och en helkväll med solister till pianoackompanjemang har Nagano genomfört hittills och även om det är uppenbart att alla arbetar hårt hörs många skratt.

Konstnärliga processer är kämpiga, men också väldigt roliga. Särskilt på denna höga nivå. Kom till konserterna så får du höra!

Inte bara Wagner höjer pulsen denna vecka. Marknadsavdelningen flyttar in i sina ombyggda lokaler – nu har vi även fysiskt en egen reklambyrå – och det nya digitala kamerasystemet testas för fullt. Ekonomiavdelningen gör kvartalsbokslut och ledningen sliter med prognosen för resterande år. Hög fart håller också uthyrningsavdelningen och restaurangen.

Sent igår fick vi glada nyheter. Gustavo Dudamels nya CD Discoveries, där Göteborgs Symfoniker finns med med Bruckner, har tagit sig rakt in på tredje plats på den svenska topplistan. Det betyder att han just nu säljer fler skivor i Sverige än Madonna.

Helena Wessman 2012-04-13

Kommentarer inaktiverade.