Andlös extas, avtackning och början på en ny era

Ibland får jag känslan av att vara med om något historiskt. Av att befinna mig i ett skeende som kommer att införlivas i den framtida berättelsen om vår tid.

Så var det förra helgen, då två enastående framföranden av Mahlers andra symfoni försatte publiken i andlös extas. Stämningen var laddad redan innan Gustavo Dudamel lyfte taktpinnen och stegrades under de följande 90 minuterna till en nivå som fick oss att skrika rakt ut i applådtacket.

Konserterna var Gustavo Dudamels sista som vår chefdirigent och medverkande var sopranen Camilla Tilling, alten Anna Larsson, Göteborgs Symfoniska Kör och Göteborgs Symfoniker.

Efter den andra konserten, på lördagen, avtackades Dudamel med blommor, tal och hedersbetygelser. Göteborgs Universitet meddelade att han utsetts till hedersdoktor vid Konstnärliga fakulteten. Göteborgs stad tilldelade honom stadens förtjänsttecken och Västra Götalandsregionen kungjorde att man har instiftat ett stipendium i hans namn. Göteborg & Co och AB Volvo hedrade Dudamel med ett ge pengar till El Sistema Göteborg. El Sistema självt tackade honom med sång och ett exemplar av fotoboken om det första året med El Sistema i Hammarkullen.

Gåvan från oss, Göteborgs Symfoniker AB, är att vi namnger vårt ombyggda notbibliotek efter Gustavo Dudamel. I Konserthuset finns sedan tidigare Stenhammarsalen och Neemerummet. Framåt hösten kan vi öppna Dudamelbiblioteket med en av Nordeuropas största samlingar orkesterrepertoar.

Under personalfesten som följde på det officiella programmet överlämnade vi och representanter för kören gåvor av mer privat natur. Han har ju inte enbart varit en uppskattad chefdirigent utan är också en mycket kär vän.

”Detta är inte slutet, inte ens början på slutet”, upprepade Dudamel otaliga gånger under veckan. I juni 2013 kommer han tillbaka. Då som Göteborgs Symfonikers hedersdirigent.

Veckan med Dudamel var inte heller slutet för Göteborgs Symfonikers arbetsår. Ännu återstod en viktig konsert, vilken genomfördes i tisdags då SEB, en av våra huvudsponsorer, samlade anställda och kunder för en dag i Göteborgs Konserthus. Ett matnyttigt seminarium följdes av en konsert med Göteborgs Symfoniker. Solister var Evelyn Jons och Fredrik Zetterström, Mats Rondin dirigerade och vår egen Måns Pär Fogelberg var konferencier.

Konserten var förtjusande på alla sätt. Orkestern spelade briljant, solisterna charmade sig ända in i hjärteroten och Måns Pärs underfundiga presentationer lockade fram många skratt. Programmet hade ett kärlekstema och bestod av korta favoriter ur orkester-, opera- och musikallitteraturen.

Att få bra flyt i ett sådant program är inte helt enkelt, men denna gång var det perfekt. Där jag satt i publiken rördes jag stolt till tårar över den kapacitet som finns inom organisationen. Årets SEB-dag manifesterade på bästa vis den höga professionaliteten hos musikerna, administrationen, teknikerna och restaurangpersonalen.

Nu stundar semester för de flesta av oss. Själv jobbar jag två dagar till och avslutar säsongen i Skottland där jag befinner mig för att delta i El Sistema Raplochs väldiga manifestation, The Big Concert. The Big Noise, som El Sistema kallas här, arrangerar en väldig friluftskonsert där 120 barn från Raploch spelar tillsammans med sina nyvunna vänner i Símon Bolívarorkestern från Venezuela. Dirigent är förstås Gustavo Dudamel.

Säsongen 2011/2012 har varit framgångsrik på alla sätt och många nya lärdomar har kommit oss till del. Jag vill rikta ett varmt tack till våra skickliga och hängivna medarbetare, till Göteborgs Symfoniker AB:s styrelse, till vår ägare Västra Götalandsregionen och till våra sponsorer och samarbetspartners. Samt, förstås, till publiken. Utan er som lyssnar vore vår verksamhet intet.

VD-bloggen gör nu uppehåll och återkommer den 17 augusti. Trevlig sommar!

Helena Wessman 2012-06-21

Kommentarer inaktiverade.