Semestern är definitivt slut

Snipp, snapp, snut – så tog semestern slut. Verksamheten är i igång och även om huvudet inte riktigt varvat upp är det mesta som vanligt. Intensivt, komplext och fyllt av glädje.

Musikerna är inne på sin andra vecka. Efter fem dagars enskilt arbete samlades de på podiet i måndags för pröva sittningar och diskutera samspel. I tisdags repeterade de sektionsvis och onsdags kom dirigenterna.

Jag skriver dirigent i plural för så är det denna vecka. På lördag ger Göteborgs Symfoniker tre konserter och varje program har sin dirigent. Andreas Alin leder en familjekonsert med
Markatta Musikteater och Symfonikerna klockan fyra. Tre timmar senare äntrar Alexander Shelley podiet för en traditionell symfonikonsert och klockan halv tio håller Martin Schaub samman Symfonikernas musikaliska möte med Sofia Karlsson och hennes band.

Konserterna ingår i Göteborgs Kulturkalas och ges ute i det fria, på Götaplatsen. Hoppas vi. Förra året ösregnade det och två konserter fick flytta in i Konserthuset. Det vill vi för död pch pina inte ska hända i år för Konserthuset kommer redan att vara fullt. Där arbetar Baltic Youth Philharmonic och dirigenten Kristjan Järvi med unga musiker från regionen. Workshops i mindre ensembler och en gemensam konsert ska det bli.

Vi arrangerar fyra konserter på lördag, således. Dessutom en idag. Plus repetitionerna inför morgondagen. Semestern är definitivt slut.

Baltic Youth Philharmonic är en ungdomsorkester bestående musikstudenter från länderna runt Östersjön. Initiativtagare och konstnärlig ledare är Kristjan Järvi. Instruktörerna hämtas från professionella orkestrar, däribland Göteborgs Symfoniker. Ungdomarna framträder på Götaplatsen kl 17.30 idag. Missa dem inte!

Förutom repetitioner och fyra konserter innebär Kulturkalaset att restaurangen går för högtryck. Scenen på Götaplatsen nyttjas för stora evenemang hela veckan och våra foajé och balkong erbjuder populära publikplatser där gästerna serveras förstklassiga måltider.

Biljettkassan har också haft sitt. I veckan släpptes biljetterna till Ulf Lundells framträdande i Konserthuset senare i höst. Trycket blev så stort att hemsidan gick ned och allt blev kaos. Lyckligtvis har vi mycket skicklig kassapersonal, så alla kunder blev nöjda och glada till sist.

För oss andra består trycket i en vådlig mängd olästa mejl, en massa frågor som borde ha varit besvarade i juni och möten på löpande band för att komma ikapp. Det är härligt att vara tillbaka!

Helena Wessman 2012-08-17

Kommentarer inaktiverade.