Tredje gången gillt!

Det går trögt att komma igång efter semestern. I alla fall när det gäller bloggandet. Två versioner är skrivna, båda ratade. Envist gör jag nu ett tredje försök.

Tiden är måndag morgon och jag har just satt mig på tåget från Västerås till Göteborg, aningen vilsen efter två ovanligt rörliga veckor. Tolv längre resrutter på fjorton dagar har satt lokalsinnet ur spel. Då jag vaknar om morgonen vet jag knappt var jag är.

Men jag ska inte klaga. Jag planerar själv mitt resande.

I fredags var traden Göteborg – Stockholm för möte och konsert. Mötet i syfte att diskutera chefsutbildningen Spela jämnt, som Svensk Scenkonst inom kort kommer att bjuda in till. Syftet är att öka antalet kvinnor på chefsstolarna hos Svensk Scenkonsts medlemsföretag och som deltagare önskar vi se kvinnor med ledarerfarenheter från svenskt musikliv.

Från Svensk Scenkonst förflyttade jag mig till Berwaldhallen och Östersjöfestivalens inledning. Esa-Pekka Salonen dirigerade Finska Radions Symfoniorkester, Orphei Drängar och en rad förnämliga solister i ett konsertant framförande av Wagners opera Tristan och Isolde. Peter Sellars stod för regin, som komplettrades med en vacker och tänkvärd videoinstallation av Bill Viola.

Östersjöfestivalen pågår hela den här veckan och avslutas nästa lördag med ett dubbeljubileum. Tio år för själva festivalen och 85 för Herbert Blomstedt som leder Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören och fyra solister i ett framförande av Beethovens nionde symfoni. Jag har förmånen att få höra även den konserten.

Hemma i vårt eget hus bjöd vi i veckan på en sommarkonsert ledd av Johannes Gustavsson. Konserten kombinerades med ett varumärkesseminarium för västsvenska företagare tidigare på eftermiddagen.

Föreläsare hade vi hämtat från våra huvudsponsorer Volvo och SKF samt reklambyråerna Forsman & Bodenfors och Minnesota Communication. GP, som också är en av våra huvudsponsorer, bistod med råd och dåd i planeringen. Föredragen blev mycket uppdkattade, så jag sänder ett varmt tack till Karin Falk, Karin Bäcklund, Ingalill Östman, Sven-Olof Bodenfors och Tomas Falk.

Syftet med träffen var att lära känna fler västsvenska företag och ge dem möjlighet att knyta kontakter sinsemellan. Och att informera om vår verksamhet, förstås. Bättre än med en konsert med Göteborgs Symfoniker kan vårt varumärke knappast beskrivas.

Resten av veckan ägnade orkestern åt att spela in sommarkonsertens program på skiva. Eftersom den pågående ombyggnationen av vårt bibliotek väsnas skedde inspelningen kvällstid. Stämningen var tät då jag kom till huset efter ett sent möte i torsdags kväll. Inspelning kräver djup koncentration och det kändes i hela huset.

Biblioteksbygget ska snart vara klart, så också där har intensiteten varit hög. Oväntade inbromsningar i processen har fått vår fastighetsansvarige att muttra om förseningar, men då jag lämnade Konserthuset vid lunchtid i fredags verkade bygget vara hyfsat i fas. Nästa steg blir att sätta upp den fasta inredningen och om allt går som planerat kan bibliotekspersonalen börja bära noter i slutet av nästa vecka.

Nu är det, som sagt, en ny vecka. Om några timmar samlas Göteborgs Symfoniker för en orkesterdag ledd av orkesterchef Johan Nordin. Orkesterutveckling och framtidsfrågor står på agendan och jag kommer själv att delta i diskussionen en stund i eftermiddag.

Innan dess ska jag – som sagt – åka tåg några timmar och förhoppningsvis hinna avverka några mejl. För även det är ett område som går trögt så här i början av terminen. Jag har inte på något sätt kommit ifatt med alla väntande mej och ber alla som väntar på svar om ursäkt.

Helena Wessman 2012-08-27

Kommentarer inaktiverade.