JulJubel i hela landet

Det är snart jul och vi har många anledningar att jubla. Sissela Kyle övade oss igår när hon med sin härliga humor lotsade publiken igenom årets upplaga av JulJubel, Göteborgs Symfonikers årligen återkommande julkonsert.

”Här i Konserthuset jublar vi inte som på Ullevi. Här är det ädelt och kultiverat. Eller hur? Får jag höra?”

Salongen var fullsatt och publiken jublade, fnissade, skrattade rakt ut och lyssnade hänfört om vartannat. Stämningen var precis så ”urmysig” som Kyle tycker att den ska vara på en julkonsert.

Konserten repriseras fredag och lördag – och ikväll kan den också ses på bio! Utropstecken ska användas sparsamt, men här tycker jag att det är befogat. Bio!

Den som följer min blogg vet att vi genom en donation från Stena AB har kunnat installera ett digitalt kamerasystem i Göteborgs Konserthus. I juni provsände vi en konsert till vår kammarsalong, Stenhammarsalen, och under hösten har vi lagt ut två konserter på internet. Nu är det alltså dags för bio.

På 14 biografer i Västra Götaland och ett tiotal dito i övriga landet kan man i kväll i direktsändning se JulJubel med Göteborgs Symfoniker, Göteborgs Symfoniska Kör, sångsolisten Michael Weinius och Sissela Kyle. Allt under ledning av Ingar Bergby.

Västra Götalandsregionens kulturnämnd bjuder på fri entré till regionens alla biografer, så vi förväntar oss en mångdubbling av publiken jämfört med en vanlig konsertkväll. Det är stort.

Göteborgs Symfoniker har ett regionalt uppdrag, vilket betyder att vi ska göra oss tillgängliga för invånarna i hela Västra Götaland. Konsertsalarna är få och de geografiska avstånden stora, liksom kostnaderna för att flytta ut orkestern. Möjligheten att med digital teknik mångfaldiga publiken är därför kärkommen.

Kamerorna och inspelningsstudion är på plats. Nästa steg blir att utveckla distributionsnätet. Jag ser mycket optimistiskt på potentialen i detta.

Som en extra knorr visar vi ikväll också första halvan av konserten ute på Götaplatsen, projicerad samtidigt på Stadsteaterns, Konstmuseets och Konserthusets fasader. Snacka om surround!

Det är premiär för Julstaden Göteborg, vilket betyder att den grandiosa julbelysningen tänds och att årets julfilm visas för första gången. Julfilmen projiceras vanligen på Konstmuseets fasad, men i år används också Stadsteatern och Konserthuset. Själva filmen visar vad som försiggår i de tre byggnaderna. Julfilmen startar kl 17.45 och följs kl 18.00 av Göteborgs Symfonikers JulJubel.

Tidigare i veckan lyssnade jag till SEB:s julkonsert i Göteborgs Domkyrka. Varje december bjuder de sina kunder och samarbetspartners på en stunds musik i vinterkylan. Eller rättare sagt fyra stunders musik. Så många konserter går det åt för att alla ska få plats.

Årets program framfördes av Sofia Karlsson, Uno Svenningsson, Augustifamiljen och kammarkören Pro Musica. Mycket fint!

Som alltid före jul har allting blivit lite mer bråttom. Alla verkar drivas av drömmen om att skrivbordet ska vara tomt då vi går på ledighet. En utopi, förstås. I själva verket samlar vi på oss nya ärenden i takt med att de äldre betas av. Uppgifterna för en administratör är oändliga.

En särskilt viktig uppgift är programplaneringen för säsongen 2013/2014, som programutskottet har haft möte om idag. Det mesta är på plats, även om också måmga detaljer återstår. ”Inget är klart förrän det är klart”, som en kollega brukar säga.

Trevlig helg!

Helena Wessman 7 december 2012

Kommentarer inaktiverade.