Kärkomna besök

VD-BLOGG 2013-01-25

Jag kom iväg lite sent, så cykelturen till stationen företogs med högsta fart. Nu sitter jag på tåget med frostnupen näsa och lätt rethosta och försöker få upp värmen. Det är sexton minusgrader i Västerås idag. Isande kallt och mycket vackert med frost på träden, kölddimma och svagt solsken.

SJ ska idag ta mig till Örebro och en personaldag med Svenska Kammarorkestern. De har, liksom vi, höga ambitioner för sin verksamhet och vill utbyta erfarenheter. Jag ser fram emot vårt samtal.

Vi i Göteborg hade personaldag igår. Sex intensiva timmar där vi talade om vad vår vision om världstoppen betyder i praktiken för orkestern och de enskilda musikerna. Att hela tiden vilja utvecklas ligger i generna, så utmaningen är att hålla ambitionerna på en rimlig nivå så att inte pressen blir för stor. Behov av återhämtning och vikten av ett gott kamratskap var något som sades ofta, liksom att vi inte får förlora oss i fjärrskådande. Framgång byggs stegvis, produktion för produktion. Varje vecka måste bli lite bättre än den förra.

Den höga energinivån i diskussionerna tydde på att vårt orkesterfokus inspirerade. Det vore roligt att få till ett liknande samtal kring övriga funktioner inom organisationen. Ambitionerna är höga även där. Vad tar det sig för uttryck inom marknadsavdelningen? Eller hos ekonomerna och podieteknikerna? Ett bra tema för nästa personaldag.

Denna och nästa vecka samarbetar vi med pianisten och dirigenten Christian Zacharias, som trots tandvärk och en skadad tumme strålar som en sol. Han gör sin sista period som förste gästdirigent och efter elva år i den positionen är han väl hemmastadd. Strålar gör också musikerna. Zacharias besök är kärkomna.

En konsert i onsdags, turné i Norge och ytterligare två konserter i Göteborg ska det bli. Norgeturnén inleds på lördag med bussresa och vägfärja till Larvik där vi ska spela i kulturhuset Bølgen. Dagen därpå spelar vi i Kilden Teater- och Konserthus i Kristiansand och på måndag i Stavangers Konserthus. Tre nya hus – Bølgen invigdes 2009, de andra i höstas – som det ska bli spännande att se.

Då vi kommer tillbaka till Göteborg blir det inspelning och om allt går som planerat sänds den sista konserten direkt över internet. Håll utkik på GSO Play.

Och så blir det avtackning. Christian Zacharias har gjort mycket fint ihop med Göteborgs Symfoniker och för det vill vi förstås visa vår uppskattning. Men relationen är inte avslutad för det. Vi har en överenskommelse om att han ska komma tillbaka varje spelår.

Om förra veckan var lugn har den här varit precis tvärtom. Jag har fnattat mellan möten som jag haft fullt sjå att förbereda. Mejlboxen svämmar över och att-göra-listan växer så det knakar. Som vanligt, med andra ord. Vårterminen 2013 är definitivt igång.

Helena Wessman 25 januari 2013

Kommentarer inaktiverade.