Konserthuset kläs till gala!

Nätterna är fortfarande kalla, men i övrigt är det vår. Jag tillbringar några dagar på Gotland ihop med maken och väcks varje morgon av solsken och fågelsång. Löprundorna går genomgående i blått. Blå himmel, blått hav och en mängd blå detaljer ditplacerade av människohand. Bojar, presenningar, förtöjningslinor…

Det ligger ett slags förväntan i allt det blå och förväntan är det jag känner inför kommande veckor med Göteborgs Symfoniker. Installationskonsert med Kent Nagano, ”Vårchock” med sopranen Barbra Hannigan och så en hel vecka med El Sistema-prägel.

Hannigan-konserten kommer jag att missa på grund av en resa, men det hindrar inte att jag känner ett stilla pirr vid tanken på hennes möte med orkestern. Barbra Hannigan är en mycket färgstark artist och kommer i denna produktion att både sjunga och dirigera. Vi har kallat programmet Vårchock, som en indikation på de starka känslor vi tror kommer att väckas hos åhörarna.

Den El Sistema-präglade veckan rymmer två abonnemangskonserter, ett gästspel i Sjumilahallen på Hisingen och två sida-vid-sida-konserter där totalt 400 barn kommer att spela tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Ovanpå det en kammarkonsert samt sist, men verkligen inte minst, en internationell El Sistema-konferens som vi arrangerar i samverkan med Göteborgs stad och tre av dess kulturskolor, Högskolan för scen och musik och Stiftelsen El Sistema.

Dirigent denna intensiva vecka kommer att vara Manuel López Gómez, som vi lärde känna då han ersatte Gustavo Dudamel under dennes pappaledighet i april 2011. Liksom Dudamel är López Gómez uppvuxen inom El Sistema i Venezuela. Så också veckans solist, kontrabasisten Edicson Ruiz. Med denna deras bakgrund föll det sig naturligt att koppla ihop veckans alla begivenheter i en stor El Sistema-festival.

Men innan vi kommer så långt ska vi välkomna Kent Nagano som ny förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare för Göteborgs Symfoniker. Inför detta är vår förväntan förstås extra stor. Det är ju första gången musiker och dirigent möts på podiet sedan vi stadfäste vårt partnerskap.

Vi laddar stort inför konserten, som ges på tisdag den 9 april. Konserthuset kläs till gala, publiken bjuds på bubbel och får i sin hand de första exemplaren av generalprogrammet för kommande säsong. Efteråt minglar personal och inbjudna gäster tillsammans med Nagano i Götaplatsfoajén. Repetitionerna inleds redan under helgen. Förberedelserna för direktsändningen på internet pågår sedan länge. Det tjusiga programhäftet gick till tryck igår.

När jag tidigare i veckan skrev mitt förord slogs jag av det storslagna i att vi har kunnat knyta ännu en världsdirigent till Göteborgs Symfoniker. Med sin titel sällar sig Kent Nagano till en illuster skara dirigenter vilka funnit det värdefullt att liera sig med den välklingande symfoniorkestern i rikets andra stad: Gustavo Dudamel, Neeme Järvi, Charles Dutoit, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling, Issay Dobrowen, Tor Mann och Wilhelm Stenhammar. Bland andra.

Fast det storlagna i vårt nya partnerskap ligger inte enbart i Kent Naganos världsrykte, utan framförallt i den konstnärliga riktning han kommer att ge Göteborgs Symfoniker. Gustavo Dudamel och Neeme Järvi är sinsemellan väldigt olika i sitt konstnärskap. Med Kent Nagano kommer vi att både bredda och fördjupa orkesterns uttrycks ytterligare.

Tisdagens välkomnande sker med Igor Stravinskys Våroffer. Kent Nagano har under sin långa karriär arbetar sig långt in i Stravinskys värld. Så också Göteborgs Symfoniker som de senaste säsongerna har briljerat i flera av tonsättarens klangrika verk. Det ska bli fantastiskt att få höra dem tillsammans.

Som inledning framförs tre sånger av Wilhelm Stenhammar i bearbetning av vår hustonsättare Paula af Malmborg Ward. Också det ser jag mycket fram emot att höra. Solist är hovsångerskan Anna Larsson. Bättre kan man inte önska sig.

Solen skiner och det kvittrar i buskarna. Jag ska strax avsluta Gotlandsvistelsen med en sista runda i allt det blå. Sedan bär det av till fastlandet och två fantastiska veckor med Göteborgs Symfoniker. Naturens förväntan är min.

Helena Wessman 5 april 2013

En reaktion på “Konserthuset kläs till gala!