Trevlig sommar!

Det finns många liknelser att ta till, men jag nöjer mig med ett ”hoppsan, vad fort detta gick”. Plötsligt är det fredagen den 14 juni och slut på säsongen.

Okej, inte riktigt slut. Både jag och orkestern jobbar nästa vecka (och flera av våra kollegor en bit in i juli), men eftersom det är midsommarafton nästa fredag och jag är på utrikisk konferens onsdag-torsdag får detta blir säsongens sista blogg.

Konferensen ifråga anordnas av ISPA, International Society for the Performing Arts, en internationell branschorganisation till vilken vi nyligen anslutit oss. Mina förväntningar är höga. Programmet verkar lovande och nätverkandet har redan inletts.

Konferenstema är scenkonsternas roll då samhällsordningen kastas över ända. Hur påverkar konsten samhällets utveckling och hur påverkas konsten av sin påverkan? Utgångspunkt är förändringarna i den polska politiken sedan 1988. Konferensort är Wrocław.

Göteborgs Symfonikers sista framträdande för säsongen sker på tisdag då SEB, som är en av våra huvudsponsorer, samlar kunder och anställda till konferens och konsert. Alexander Hanson dirigerar och Helen Sjöholm är solist i ett somrigt program.

Att orkestern tar paus betyder inte att musikerna tystnar. Många av dem ger sig genast kammarmusiken i våld. Särskilt för stråkmusikerna, som i orkestern alltid uttrycker sig kollektivt, är det stimulerande att musicera i mindre grupper där alla bär sin egen stämma. Musikglädjen spritter genom väggarna då sommarens program repeteras här i huset.

Men, för att ingen ska tro något annat, sommaren är tid för vila också för våra musiker. Det är mycket krävande att vecka efter vecka ge konserter, så återhämtning under en längre period är absolut nödvändigt. Jag hoppas att alla våra symfoniker får en riktigt skön sommar.

Detsamma gäller förstås våra administratörer, tekniker och restaurangpersonal. Också de har arbetat hårt och behöver ledigt. Jag unnar dem allt gott i världen.

Men, som sagt, det är inte slut riktigt än. Utöver SEB-evenemanget på tisdag återstår lördagens konsert med Herbert Blomstedt och det seminarium om hans liv och gärning som vi genomför idag. Samtalspartner till dirigentnestorn är Blomstedtkännaren John Fellow från Köpenhamn.

Under seminariet får vi också veta mer om Herbert Blomstedt Collection, Blomstedts 500 hyllmeter stora bokdonation till Göteborgs Universitet. Berättar om detta gör Jan Ling och Ingemar Henningsson från Högskolan för scen och musik.

Herbert Blomstedts koppling till Göteborg är stark. Här mötte han som tonåring den klassiska musiken och besökte flitigt Göteborgs Symfonikers konserter. Konsertmästaren Fermaeus musikaliska skolning av den unge Herbert betydde så mycket att Blomstedt alltid bär Fermaeus manschettknappar då han dirigerar Göteborgs Symfoniker.

Blomstedt debuterade i Stockholm 1954, men redan hösten 1953 dirigerade han Göteborgs radioorkester, en del av dagens Symfoniker. Sedan dess har han varit en kär gäst, vars besök alltid framkallar den ystraste spelglädje hos Göteborgs Symfoniker.

Så också denna gång då de tillsammans framför Beethovens symfoni nr 4 och Symphonie fantastique av Hector Berlioz. Två konserter har vi hittills kunnat avnjuta och det har, som en lyssnare uttryckte det, varit fullkomligt berusande.

En bättre ingång i sommaren kan vi inte få. Tack, kära publik, för att ni vecka efter vecka låter er tjusas, berusas och förnöjas av vår fina orkester. Tack, alla offentliga och privata finansiärer, för att ni gör verksamheten möjlig. Tack, styrelse och personal, för att jag får ha nöjet att arbeta med er. Jag är mycket, mycket glad över mitt uppdrag.

VD-bloggen gör nu uppehåll till den 16 augusti.

Trevlig sommar!

Helena Wessman 14 juni 2013

Kommentarer inaktiverade.