Starkt hopp inför framtiden!

En sommar går fort, alldeles för fort. Ändå är det ingenting jämfört med hastigheten på denna min första arbetsvecka. Jag hann knappt tänka tisdag förrän det blev fredag. Snabbt har det gått och roligt har det varit. Tack för det, kära kollegor!

Terminsstart betyder tillfälle att lyfta blicken och tänka i långa linjer. Så gjorde vi igår då styrelsen för Stiftelsen El Sistema, förstärkt med några kloka personer, ägnade en hel dag åt att mejsla ut definitioner och avgränsningar för El Sistema-konceptet och stiftelsens arbete med att inspirera och vägleda de kulturskolor som startar sådan verksamhet.

En god del av dagen talade vi om hur El Sistema-verksamheten stärker individ och samhälle. Jag tror inte att jag var ensam om att få en klump i halsen då jag såg det samlade diskussionsresultatet.

Vi konstaterade att El Sistemas unga elever fått framtidshopp, tillhörighet, trygghet, bättre hälsa, träning i att lyssna, vänta och ta plats i en grupp, språkutveckling och ökad inlärningsförmåga. För samhället är nyttan integration, minskat utanförskap, stärkt identitet för individer, grupper och stadsdelar, fler aktiva medborgare, breddad tillgänglighet till kulturen, ökat internationellt utbyte och mycket, mycket mer.

Eftersom medlen är orkesterspel och körsång når El Sistema snabbt ut till många. Genom de gemensamma onsdagsträffarna, Vänstay, involveras också familjerna och genom arbetets sociala fokus stärks pedagogernas dialog med deltagarna. Inom El Sistema löses knutar, som skolan inte har tid att ta sig an. Människor med olika bakgrund möts på ett sätt som annars inte skulle vara möjligt. Det finns konkreta exempel på hur rädsla och fientlighet genom enträget arbete har vänts till vänskap.

Men musiken då, är inte El Sistema ett musikprojekt? Vi definierar El Sistema som social verksamhet med musiken som verktyg. Med detta sagt att musiken är en omistlig del av El Sistema och att också den musikaliska ambitionsnivån är hög. Det är därför det är så viktigt att Göteborgs Symfoniker och andra professionella förebilder finns med. Eleverna bibringas ovärderlig inspiration både musikaliskt och mänskligt genom yrkesmusikernas skicklighet och kärlek till musiken.

El Sistema växer snabbt och utmaningar saknas inte. Inte minst den långsiktiga finansieringen är en nöt att knäcka. Jag känner dock starkt hopp inför framtiden. Forskning och beprövad erfarenhet visar redan efter endast tre års verksamhet i Sverige konceptets styrka. El Sistema är svaret på flera viktiga samhällsfrågor och många goda krafter är engagerade. Det bara måste leda till stabila lösningar för verksamheten.

Göteborgs Symfoniker framträder denna vecka med tre olika program. I tisdags kväll på Götaplatsen med operan Ca Ira av och med Pink Floyd-legendaren Roger Waters. Tvåhundra medverkande på scenen och uppskattningsvis tiotusen personer i den fokuserade lyssnarskaran. En flott öppning för Göteborgs Kulturkalas som fyller stan med upplevelser denna vecka.

Imorgon lördag ger Göteborgs Symfoniker ytterligare två konserter inom ramen för Kulturkalaset. Först en familjekonsert med Nassim al Fakir och Andreas Hanson kl 16.00. Senare på kvällen en klassisk orkesterkonsert med Nikolaj Znaider på dirigentpulten. Vi hoppas på klar himmel och tiotusentals åhörare också då.

Sommaren spenderade jag huvudsakligen på Gotland. Efter några glödtändningar – en resa till München för att träffa Nagano samt några dagars deltagande i Almedalsveckan – fick jag ned motorn ordentligt i varv. Sol och bad, förkovran och eftertanke samt umgänge med kära släkten gav ett rejält energitillskott. Det kommer väl till pass när jag nu åter ska springa ikapp med de snabbt undflyende arbetsveckorna.

Helena Wessman 16 augusti 2013

Kommentarer inaktiverade.