Välkommen, Kent Nagano!

Nu är det fest. Inte för att det är kanelbullens dag, utan för att detta är veckan då Kent Nagano tillträder som förste gästdirigent.

Han anlände med flyg från Sankt Petersburg i tisdags förmiddag och började repetera nästan direkt. En timmes vila på hotellet, sedan gick han igång med sista satsen på Beethovens nionde symfoni.

Att påstå att en enskild person sätter stämningen i en hel organisation kan tyckas övermaga, men så är det i vårt hus. Energin på podiet påverkar oss alla.

Från Kent Nagano utgår en lågmält kraftfull energi. Han är mycket vänlig och har glimten i ögat, men är fullständigt kompromisslös i sitt konstnärskap. Repetitionerna i veckan har präglats av stort allvar och djup koncentration.

Det passar våra musiker bra. Också för dem är musicerandet på liv och död. De har skyhöga ambitioner och viker inte en tum i sin strävan att uppnå dem.

Det jag oftast hör gästande dirigenter säga om Göteborgs Symfoniker är att musikerna är unika i sin flexibilitet och arbetsvillighet. ”Your orchestra is just amazing”, brukar det låta i dirigentlogen efter konserterna.

Kent Nagano är inget undantag. Under veckan har han lovprisat musikernas skicklighet och seriositet. ”Jag ställer mycket stora krav på orkestern för att den verkligen kan leva upp till dem”, säger han.

Resultatet av deras detaljerade instudering får vi höra kväll då de framför vårt beställningsverk ”O Freunde, Let Others Speak” av svenske Henrik Strindberg, Galina Ustvolskajas sjuminuterssymfoni ”Bön” och Beethovens nionde symfoni.

Utöver Kent Nagano och Göteborgs Symfoniker medverkar Göteborgs Symfoniska Kör samt sångsolisterna Ana Durlovski, sopran, Wiebke Lehmkuhl, alt, Steve Davislim, tenor och Audun Iversen, baryton.

Även om det tycks märkligt stannar inte världen för att Göteborgs Symfoniker gästas av Kent Nagano. I Malmö pågår Nordisk Orkesterkonferens, på vilken jag gjort en blixtvisit för ett nätverksmöte, en konsert och en middag. Kommunikationschef Urban Ward deltar alla tre dagarna och orkesterchef Johan Nordin i två.

Som namnet antyder är Nordisk Orkesterkonferens samlingspunkt för de nordiska symfoniorkestrarna. Viktiga framtidsfrågor avhandlas och erfarenheter utbyts i långa rader. Det är viktigt för professionen att ha utblick mot grannländerna och på ett personligt plan djupt tillfredsställande att möta likasinnade. Kollegornas kompetens inspirerar och stimulerar till egen utveckling.

En annan chefskollega som gett goda influenser är Kerstin Fondberg. Under fem år har hon med stor framgång lett verksamheten i Vara Konserthus. Nu har hon beslutat att gå vidare med andra uppgifter och i tisdags tackade vi av henne. Vi var i detta fall styrelsen för Vara Konserthus och ledningen i Vara kommun.

Mycket hastigt miste vi igår en annan person som betytt mycket. Jan Ling – professor emeritus, tidigare rektor för Göteborgs Universitet, musikforskare, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademin och vän till oss här i Konserthuset – har lämnat jordelivet efter 79 intensivt verksamma år. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Helena Wessman 4 oktober 2013

Kommentarer inaktiverade.