Tala väl om Göteborgs Symfoniker

Att tala väl om verksamheten är en viktig del av mitt VD-uppdrag. Jag gör det gärna, stolt som jag är över Göteborgs Symfoniker, medarbetarna runt orkestern och allt det vi åstadkommer tillsammans. Den här veckan har jag mer än vanligt ägnat mig åt denna form av vältalighet.

Det började redan tidigt måndag morgon då jag tillsammans med vår administrativa chef Erika Strand och kommunikationschef Urban Ward deltog i ett frukostmöte på Västra Götalandsregionens kultursekretariat. Syftet var att informera och samtala om vår verksamhet med sekretariatets medarbetare.

Det blev ett trevligt möte som kryddades av det formella skiftet mellan två kulturchefer. Sture Carlsson lämnade, efter drygt ett år som tillförordnad kulturchef, över till Staffan Rydén, som närmast kommer från positionen som prefekt för Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet.

På eftermiddagen fick vi besök av Svensk Scenkonsts chefsutbildning ”Spela jämnt” för kvinnor med ambition att nå toppositioner inom svenskt musikliv. Urban Ward talade om GSO Play, vårt digitala konserthus, medan mina två föredrag handlade om VD-rollen respektive sponsorarbete. I den senare programpunkten medverkade också Mats Nilsson, sponsoransvarig vid AB Volvo.

Utbildningen Spela jämnt har pågått i ett år och de nio deltagarna har fått lära sig mer om kulturpolitik, styrning av offentligfinansierade verksamheter, ledarskap, arbetsrätt, ekonomistyrning och genus- och jämställdhetsfrågor. Arrangör är Svensk Scenkonst med stöd av Statens Musikverk och i samarbete med Högskolan för scen och musik.

Jag deltog själv i en liknande utbildning 2005-2006 och vet hur viktigt det är att erbjuda sådana karriärplattformar. För kunskapsinnehållet förstås, men också för den synlighet det ger. Genom utbildningen kom jag och övriga deltagare in i nya sammanhang och vi har nu alla inflytelserika uppdrag inom kulturlivet.

Just detta med att skapa gynnsamma omständigheter för ambitiösa personer är huvudinriktningen för den ideella föreningen Öppet Hus, som jag talade inför i onsdags kväll. Ett femtiotal unga adepter och deras mentorer inom näringslivet kom till Konserthuset för mingla, lyssna till föredrag och gå på konsert. Bland talarna fanns Camilla Sarner och Malin Aghed som berättade om El Sistema. Själv gav jag en inblick i den symfoniska världen och introducerade kvällens konsert.

Samtidigt med Öppet Hus-träffen begicks premiären för abonnemangsserien High Five, som riktar sig särskilt till företag. Vid fem träffar får de lyssna till våra sponsorer, gå på konsert och mingla med varandra och de kunder de bjudit in. Ett sextiotal abonnemang är sålda och fler lär komma till, att döma av den positiva responsen. Flera av de som har hört av sig har aldrig tidigare hört en symfoniorkester och var överväldigade av den starka upplevelsen.

VDs uppdrag att tala väl för verksamheten begränsar sig inte till samlingar av ovan nämnda slag. I rollen ingår också att tydligt och tryggt redovisa verksamheten i mer formella sammanhang.

I tisdags morse besöktes vi av revisorer från Västra Götalandsregionen, vilka denna gång fokuserade styrningen av bolaget Göteborgs Symfoniker AB. Vi diskuterade våra processer för allt från budget och redovisning till medinflytande och konsertproduktion.

Också styrelsen är ett forum för formell kontroll av mitt och mina medarbetares arbete. Vi hade möte igår och lade bland annat fast budget för 2014 och policy för vårt resande. Styrelseledamöterna är utsedda av regionfullmäktige som representanter för bolagets ägare. Ordförande är Roland Andersson, som leder arbetet med fast hand och glimten i ögat.

Veckans musikupplevelser har jag fått vid två konserter. Först i Berlin där jag i tisdags hörde Kent Nagano och Deutsche Symphonie-Orchester med Richard Strauss Alpsymfoni som huvudnummer. Därefter vår egen orkester ihop med Christian Zacharias som både dirigerade och var pianosolist.

Att få lyssna till olika orkestrar dagarna efter varandra ger perspektiv. Man kan jämföra klang, spelstil och enskilda insatser. En jämförelse jag tycker utföll till Göteborgs Symfonikers fördel. Vi har verkligen en mycket bra orkester.

Det tycker också Kent Nagano, som då vi träffades efter konserten i Berlin åter sade att han är tagen av kvaliteten på orkesterarbetet i Göteborg. Han hälsar så gott till våra musiker, administration och publik.

En konsert återstår i veckans produktion, sedan får musikerna ledigt i några dagar. Själv passar jag på att åka till Gotland. Om denna vackra plats berättar jag också gärna, men det får bli i något annat sammanhang. Istället tipsar jag om vår nya hemsida för GSOPlay som har premiär idag. Ta chansen att se våra skickliga musiker i närbild!

Helena Wessman 25 oktober 2013

Kommentarer inaktiverade.