Väl motiverad användning av våra skattemedel

Klockan är halv sex på morgonen. Jag har bara sovit några få timmar och fick just resväskan tömd i Heathrows säkerhetskontroll. Helt tömd. Alla osköna detaljer blottade, bedömda och nedknölade igen. Nu väntan, en hjälpligt hälsosam frukost och ett utdraget resande med flyg och tåg för att ankomma till Västerås under eftermiddagen.

Hemma ropar tidningsrubrikerna ut befolkningens indignation över politiker och tjänstemän som lyxar sig med utlandsresor på skattebetalarnas bekostnad. Varje kvitto granskas för att se om de har gjort något fel. Alla utlägg misstänkliggörs. Varför taxi och hur kan någon äta lunch för sexhundra kronor? Villebråd faller och hetsen ökar. Vem ska vi härnäst tvinga bort från sin post?

Jag är stor tillskyndare av offentlighetsprincipen och välkomnar kritisk mediegranskning av skattefinansierade verksamheter. Jag håller självklart med om att fusk och mygel ska stävjas och att offentliga medel ska handhas ytterst varsamt. Och jag inser hur privilegierad jag är som får resa världen runt genom mitt yrke. Men någon måtta får det ändå vara.

Granskningen får inte vara baserad på avundsjuka och ha som främsta mål att jaga ned individer. En ytligt hämndlysten debatt missar målet – att undersöka vad offentligfinansierade verksamheter åstadkommer och om rätt metoder används. Det holkar ur förtroendet för politiken och är i förlängningen ett hot mot demokratin.

Skäl till min tidiga avfärd från London är Gustavo Dudamel och hans framförande av Mahlers sjunde symfoni ihop med Philharmonia Orchestra igår kväll. Syftet var att återknyta kontakten och reda ut praktiska detaljer inför vårt samarbete i april nästa år. Samt, förstås, att höra honom musicera med en annan orkester än Göteborgs Symfoniker.

Konserten var fantastisk och Gustavo påtagligt rörd över att konstnärliga rådgivaren Karin Tufvesson Hjörne och jag kommit för att lyssna. Han pratade mycket om hur han saknar Göteborg och våra fina musiker. Att han delar vår glädje över kommande produktion är uppenbart. ”Send everybody my love!”

Jag har också haft ett möte med Kent Naganos agent medan Karin på sitt håll har träffat andra agenturer. Vi anlände till London efter lunch igår och åker hem idag. Inte mycket tid till lyxande – fast vi har åkt taxi. Min fria tid räckte till en joggingtur, ombyte och en promenad till konsertsalen. Efter konserten middag med Gustavo, hans agent och andra gäster. Arbetsdagen slutade runt midnatt.

Hemma i Göteborg har vi skolvecka. Göteborgs Symfoniker och skådespelarna Anna Persson och Thomas Wennsten framför Orkesterguiden, en föreställning av Lotta Sairio baserad på Benjamin Brittens tidlösa Young Person’s Guide to the Orchestra. Danske Christian Kluxen har med kort varsel hoppat in som dirigent sedan Halldis Rønning tvingats lämna återbud.

I publiken sitter lågstadiebarn och entusiasmen är stor. När Thomas Wennstens rollfigur förtvivlat utbrister ”men jag kan ju inte sjunga” svarar barnen hjälpsamt ”det kan vi”. Och så sjunger de tillsammans Ekorr’n satt i granen tio gånger medan orkestern smyger in på podiet.

Sju skolföreställningar och en familjekonsert ska det bli innan veckan är slut. Därmed har vi nått cirka sjutusen unga öronpar. Lägg därtill måndagens jazzkonsert med Geri Allen, piano, Terri Carrington, trummor och Esperanza Spalding, sång och alla de som besökt vårt digitala konserthus GSO Play, så ökas publiken med ytterligare några tusental. Inte illa för en regnig vecka i november.

På söndag anländer Kent Nagano för säsongens andra produktion ihop med Göteborgs Symfoniker. Förväntan är stor och förberedelserna omfattande. På programmet står Benjamin Brittens War Requiem för tre sångsolister, gosskör, blandad kör, kammarorkester och symfoniorkester.

Kormästaren Christina Hörnell preparerar Göteborgs Symfoniska kör, producenten Lina Linde detaljplanerar repetitioner och Naganos andra åtaganden under veckan och podieansvarige Daniel Arnesson finputsar dukningsschemat för det knökfyllda podiet. Och mycket mer. Tusen saker ska läggas på plats inför varje produktion och vi eftersträvar perfektion i allt.

I tisdags slutförde vi upphandlingen av arkitekter och akustiker till kommande konserthusrenovering. Vi har valt ut två ytterst kompetenta och välrenommerade team, så jag känner mig helt trygg med att husets unika kvaliteter ska kunna bevaras. Kanske till och med förbättras. Jag hoppas att de i publiken som uttryckt oro för akustiken kan känna samma tillit.

Annat som verksamheten har åstadkommit denna vecka är ett besök av våra musiker hos El Sistema, lansering av en ny hemsida, förberedelser för kvartalsbokslut och prognos, rekryteringsarbete inom administrationen, omhändertagande av och måltider för ett antal externa konferenser, samtal med potentiella sponsorer, planeringsmöten av olika slag samt en stor mängd övning på orkesterns olika instrument. En väl motiverad användning av våra skattemedel, tycker jag.

Trevlig helg!

Helena Wessman 15 november 2013

Kommentarer inaktiverade.