Mycket att glädjas åt!

Vi är inne på upploppet nu. Väldigt snart är det jul och vi springer lite fortare för varje dag. Mjölksyran lurar runt hörnet, men humöret är på topp. Vi har ju mycket att glädjas åt.

Gårdagens magnifika jullunch, till exempel. Enligt tradition samlade vi medarbetare, pensionärer, styrelseledamöter och vänföreningens representanter i Götaplatsfoajén för umgänge och gemensam summering av året. Maten ordnades av vår restaurang, vars medarbetare uppenbarligen finner stort nöje i att bulla upp för arbetskamraterna. Vi fick en fantastisk måltid!

Vi fick också underhållning av vår stadsteatergranne Henric Holmberg, som framförde ett avsnitt ur Patrik Süsskinds monolog Kontrabasen. Efter det överräckte Susanna Pernheim en brevfaksimil vill orkestern.

Susanna Pernheim har under snart ett år arbetat med vårt stora arkiv, botaniserat och organiserat. Bland fynden finns Wilhelm Stenhammars brev till orkestern då han hade bestämt sig för att sluta som chefdirigent år 1922. Susanna har låtit förstora och rama in det unika och mycket rörande dokumentet. Uppenbarligen fanns en stor närhet mellan chefdirigent och musiker redan på dem tiden.

Ett annat glädjeämne denna vecka är att vi har nominerats till amerikanska Grammy Award för den första volymen av vår Atterberg-dokumentationen med Neeme Järvi. Vi är uttagna till klassen ”Best Orchestral Performance” och tävlar med bland andra Los Angeles filharmoniker, Berlins filharmoniker och Metropolitanoperans orkester. Vinnare meddelas vid den stora Grammygalan i januari.

Vi kan också känna oss nöjda med resultatet av onsdagens flashmob på Landvetters flygplats. I samarbete med flygplatsens driftbolag Swedavia har vi tagit fram fyra specialdesignade stolar där resenärer kan titta på vår digitala kanal GSOPlay. Några av dem som provade stolen överraskades med ett liveframförande av musiken på skärmen. Klicka här för att se hur det gick till.

En annan trevlighet är veckans sverigepremiär för Bent Sørensens trumpetkonsert med norska Tine Ting Helseth. Den har vi glatt oss åt länge. På pulten står Göteborgs Symfonikers tidigare chefdirigent Mario Venzago, som omfattas med stor värme av både orkester och administration. Och av publiken, förstås. Den första konserten ges ikväll i Vara Konserthus. På lördag blir det repris hemma i Göteborg.

Inte bara höstterminen är inne på upploppet, utan också säsongsplaneringen för 2014/2015. I förmiddags hade vi möte med programutskottet för att fila på detaljerna. Vi fick inte riktigt allt på plats, men det känns som om läget är ovanligt mycket under kontroll. Det är bra jobbat av planeringschef Sten Cranner med flera.

Stiftelsen El Sistema hade styrelsemöte igår. Vi summerade venezuelaresan och diskuterade med hetta den svenska utvecklingen. Hur kan El Sistema växa på bästa sätt och hur ska vi formulera oss kring vad vi vill uppnå?

Robin Mannheimer är stiftelsens ordförande. Han är också en av dess stiftare tillsammans med bland andra Gustavo Dudamel. Ledamöterna är hämtade från Malmö, Stockholm och Göteborg. Som en av de organisationer som initierade El Sistema i Sverige har Göteborgs Symfoniker AB en fast plats i styrelsen.

I onsdags var det ledningsgruppen som diskuterade framtidsfrågor. Vår vision och strategi har några år på nacken och behöver fräschas upp. Målet är att ha en ny strategiplan på plats i februari och jag är mån om att alla känner dokumentet som sitt eget. För detta krävs många samtal och ett av dem förde vi som sagt onsdags. Jag har förmånen att samarbeta med fyra kloka och mycket kompetenta chefer, så diskussionerna var som vanligt ett rent nöje.

Decembermörkret faller över Vara, där jag sitter på en bänk och avslutar veckans blogg. Jag ska strax ge mig ut på en joggingtur för att få ny energi inför kvällens konsertupplevelse. I helgen är jag ledig och sedan återstår bara en veckas arbete innan julfirandet tar vid.

Trevlig Lucia!

Kommentarer inaktiverade.