Publiken! Utan er vore vi intet.

För de flesta anställda vid Göteborgs Symfoniker AB återstår nu endast en arbetsdag innan julledigheten. Vi avslutar med tårna djupt i myllan genom att framföra Wilhelm Stenhammars andra symfoni ihop med Herbert Blomstedt. Mer Göteborgsymfoniskt kan det inte bli.

Wilhelm Stenhammar var Göteborgs Symfonikers chefdirigent 1907-1922 (orkestern bildades 1905). Han var visionär och arbetade mycket hårt. Hela 641 framträdanden hann det bli under hans femton år på pulten, vilket betyder att han under perioden dirigerade i stort sett alla orkesterns konserter. Med en nydanande verksamhet grundlade han ett modernt musikliv som öppnade sig för alla, oavsett klasstillhörighet. Begreppet folkkonserter härstammar från Stenhammar.

Sin andra symfoni skrev Stenhammar direkt för Göteborgs Symfoniker och uruppförandet skedde den 22 april 1915. Sedan dess har orkestern framfört verket 46 gånger. Dock aldrig med Herbert Blomstedt.

Svenske Herbert Blomstedt räknas tveklöst till skaran ”världens främsta dirigenter”. Han föddes i USA, tillbringade sin ungdomstid i Göteborg och utbildade sig så småningom vid Kungliga musikaliska akademin och Uppsala universitet.

Som tonåring tog Blomstedt violinlektioner för en av Göteborgs Symfonikers konsertmästare och han berättar med förtjusning om hur han sålde tidningar för att få ihop till undervisningen och sitt abonnemang i Göteborgs Konserthus.

Enligt nya arkivuppgifter verkar det som att Blomstedt dirigentdebut skedde i Göteborg den 11 september 1953 med en radioinspelning av Beethovens sjunde symfoni. Året efter debuterade han med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och den 1 december 1954 gav han sin första offentliga konsert med Göteborgs Symfoniker. Efter det har Blomstedt lett orkestern vid 45 tillfällen.

Herbert Blomstedt har under sin 60-åriga karriär tolkat oändliga mängder musik, däribland flera verk av Wilhelm Stenhammar. Den andra symfonin tog han sig emellertid an först för ett par år sedan. Annat har kommit emellan och periodvis har han också tvivlat på verkets kvalitet. Nu är han övertygad om motsatsen.

Vid ett seminarium som vi anordnade tidigare i veckan berättade Blomstedt att han ägnade en hel sommarmånad enbart åt Stenhammars andra symfoni. ”Jag ville tränga in i verket riktigt på djupet och förstå tonsättarens alla intentioner. Det är först när man begriper varför det står ett F istället för ett Fiss som man till fullo har tillägnat sig musiken. Det jag såg var utsökt. Jag har dröjt länge med Stenhammars andra symfoni, men nu tar jag skadan igen och tänker framföra den över hela världen.”

I våra samtal uppehåller sig Herbert Blomstedt ofta vid det speciella med att göra verket med Göteborgs Symfoniker, Stenhammars orkester. ”Det är ju orkesterns egen musik”, säger han. Och det kan jag lätt hålla med efter att ha hört verket på konsert. Göteborgssymfoniskt är ordet.

Sin historia bör man skriva medan den pågår. Således dokumenterar vi noga detta storslagna möte mellan Blomstedt, Stenhammar och Göteborgs Symfoniker. Innan veckan är slut har vi, utöver tre konserter och onsdagens seminarium, hunnit spela in både en timmes dokumentärfilm och en CD-skiva samt gjort upptagning för vår webb-tv-kanal GSO Play. Ett intensivt program, som till synes lämnar Maestro Blomstedt hela oberörd. Mogen ålder till trots (han är född 1927) är Blomstedt den mest energiske av oss alla.

Blomstedt ungdomliga, för att inte säga pojkaktiga, musikglädje illusterar på ett förträffligt sätt det vår verksamhet står för. Vi vårdar vår historia genom ständig förnyelse.

Det är snart jul och Göteborgs Symfoniker kan lägga ännu ett framgångsår till handlingarna. Vi återkommer i januari med en vecka helt ägnad åt unga musiker. På programmet står Polstjärneprisets final, Solistprisets final, ett heldagsseminarium om talangutveckling och två Sida vid sida-konserter ihop med El Sistema.

Jag vill rikta ett stort och ur hjärtat kommande tack till mina fantastiska kollegor. Er stora kompetens och varma entusiasm gör verksamheten. Tack också till styrelsen, vår ägare Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad och våra näringslivspartners. Slutligen det största tacket av alla, till Publiken! Utan er vore vi intet.

VD-bloggen gör nu uppehåll till den 10 januari.

God Jul och Gott Nytt År!

Kommentarer inaktiverade.