2014, tiden går fort då man har roligt.

Så har vi nu nått fram till 2014. Tiden går fort då man har roligt. Ekonomiavdelningen arbetade på sedvanligt vis i mellandagarna – bokslutet ska ju förberedas – men för de flesta av oss andra började arbetsåret i tisdags.

Temat för denna första vecka är unga talanger. Två tävlingar, workshops och föreläsningar, ett heldagsseminarium om talangutveckling och två sida vid sida-konserter hinner vi med på bara fem dagar.

Tävlingarna i fråga är Polstjärnepriset och Solistpriset vars finaler vi har genomfört i vårt hus. Huvudmän är Vänersborgs kommun respektive Kungliga musikaliska akademien. Samarbetspartners kring Solistpriset är också Sveriges Radio och Musik i Syd.

Polstjärnepriset vänder sig till ungdomar i åldrarna 14 till 18 år, vilka spelar orkesterinstrument och tänker sig en yrkesbana som musiker. De tävlande i Solistpriset är lite äldre. De befinner sig som regel i slutfasen av sin utbildning, med siktet inställt på en solistkarriär.

Polstjärnprisets final hölls i tisdags och Solistprisets igår. I båda fallen korades vinnaren i hård konkurrens. Samtliga tävlande spelade på en mycket hög nivå.

Finalister i Polstjärnepriset var Albin Uusijärvi, viola, Julia Isaksson, piano, Josef Alin, cello och Carl Vallin, violin. Tävlade om Solistpriset gjorde Filip Draglund, trumpet, David Huang, piano och Frida Fredrikke Waaler Wearvågen, cello.

Till vinnare korades Albin Uusijärvi och David Huang. Deras lycka fick konsertalen att glimra.

Nu är det fredag och konserthuset intas snart av 70 El Sistema-barn som ska spela tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Repetition idag och två konserter i morgon – sida vid sida.

Det är tredje året vi genomför konserter av det här slaget. Det ska bli spännande att ta del av barnens utveckling och – det kan jag lova – rörande att se deras musikglädje. Jag vet inget mer hjärtknipande än lyckliga barn och sådana finns det gott om inom El Sistema.

Vad annat denna första vecka? Översvämmad mejlbox, ledningsmöte, enskilda samtal, en förhandling och ett morgontidigt föredrag för en Rotaryklubb. Precis som vanligt, alltså. Fast nu under 2014.

Helena Wessman 10 januari 2014

Kommentarer inaktiverade.