På turné med Gustavo Dudamel

Långfredagen är den rödaste av våra röda dagar, så det blev ingen blogg igår. Men lite jobbade jag ändå. Det var en ansökan som måste bli klar, eftersom det dröjer innan jag kommer tillbaka till kontoret.

Göteborgs Symfoniker beger sig denna påskaftonsmorgon på turné. Sex konserter på nio dagar ska det bli. Gustavo Dudamel dirigerar och på programmet står Rickard Strauss Till Eulenspiegel, Wolfgang Amadeus Mozarts Symfoni nr 38 samt orkesterns ”signatur”, Symfoni nr 2 av Jean Sibelius.

Hela 140 gånger har orkestern spelat Sibelius andra symfoni. Första gången den 13 april 1907 med Armas Järnefeldt på dirigentpulten och vid tre senare tillfällen under ledning av tonsättaren själv. Det är en tradition vi stolt vårdar. Varje ny generation musiker skolas omsorgsfullt in i Göteborgs Symfonikers speciella sätt att framföra musiken.

Symfonikernas starka känsla för verket inger respekt. Gustavo Dudamel sa till exempel häromdagen att ”spela Sibelius andra symfoni ihop med Göteborgs Symfoniker är som att bli inbjuden i någons hem och börja flytta runt möblerna. Det är fantastiskt att ni låter mig göra det.”

Kent Nagano har uttryckt det som att ”det ska bli spännande att lära av orkestern hur Sibelius ska spelas.” Till det får han många möjligheter. Under de närmaste säsongerna kommer Kent Nagano att leda Göteborgs Symfoniker i alla Sibelius symfonier. Nummer två tar han sig an våren 2015.

Att denna vecka åter få samarbeta med Gustavo Dudamel gläder oss alla. Två år har gått sedan han senast dirigerade Göteborgs Symfoniker, eftersom en skadad axel tvingade honom att ställa in sitt besök förra året. Att vi ska turnera tillsammans är därför extra välkommet.

Den andra av veckans två konserter hemma i Göteborg sändes direkt på internet, utan kostnad för tittarna. Det händer inte ofta att Dudamels musicerande görs tillgängligt på detta sätt, så jag antar att vi hade tittare i hela världen. Om några dagar finns konserten på vår webbkanal GSO Play. Missa den inte!

Min vecka inleddes med en dags pryo i Berwaldhallen. Det är skönt att kunna lyssna in min nya arbetsplats redan nu. I augusti tillträder jag formellt positionen som chef för Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. Jag har hittills träffat Berwaldhallens ledningsgrupp och haft enskilda samtal med alla cheferna och några andra medarbetare. Om ett par veckor möter jag de fackliga företrädarna.

Samtidigt som jag sakta svänger in mig på Stockholm arbetar jag intensivt med att avsluta så många delprojekt som möjligt hemma i Göteborg. Det handlar om allt från att lägga fast strategier och policies till turnéplanering och etablering av nya samarbeten. Inriktningen har ledningsgruppen och styrelsen sedan länge enats om. Nu gäller det att föra frågorna i hamn.

Göteborgs Symfoniker AB:s styrelse samlades i torsdags kring en fullmatad agenda. Strategiplanen för åren 2014-2017 spikades och en ny sponsringsstrategi föredrogs. Styrelsen beslutade också om bland annat arbetsordning för styrelsearbetet, attestreglemente och representationspolicy. Avslutningsvis utsågs Erika Strand att träda in som tillförordnad VD och Konstnärlig chef då jag lämnar mitt uppdrag den 20 juni.

Erika Strand är anställd som administrativ chef och är väl insatt i verksamhetens alla delar. Hon är dessutom en stark och trygg chef, så utnämnandet av henne garanterar stabilitet och fortsatt utveckling under perioden fram till att min efterträdare kommer på plats.

I måndags meddelade regeringen äntligen de ekonomiska förutsättningarna för det nya pensions- och omställningssystem som Svensk Scenkonst och de fackliga parterna ska förhandla fram till den 1 januari 2015, då staten släpper taget om scenkonstpensionerna. Vad regeringens beslut innebär i praktiken går inte att säga innan en ordentlig analys har gjorts. Det vi vet är att samtliga inbetalda premier ska komma scenkonstnärerna till godo, vilket förstås är positivt.

Medan jag skrivit har vi åkt buss från Götaplatsen, väntat på Landvetters flygplats och tagit oss upp i luften med vårt chartrade plan. Stämningen är uppsluppen. Det är roligt att vara på turné.

Första stopp blir Aix en Provence i Frankrike där Göteborgs Symfoniker avslutar den prestigefyllda Påskfestivalen. Pikant nog inleddes festivalen av Sveriges Radios Symfoniorkester för drygt en vecka sedan. Göteborgs Symfonikers övriga turnédestinationer är Lugano i Schweiz samt de italienska städerna Udine, Perugia, Brescia och Bergamo.

Den som är nyfiken på hur det går för oss är välkommen att följa turnébloggen på vår hemsida. Turnén lär också finnas med i min nästa blogg om knappt en vecka.

Glad Påsk!

Helena Wessman 2014-04-19

Kommentarer inaktiverade.