Vecka med variation

Innan den här veckan är slut kommer vår orkester ha fått arbeta tillsammans med fyra dirigenter på en och samma vecka. Vädret har växlat mellan monstruösa åskväder och sommarvärme. Och små och stora möten har avlöst varandra. Ingen risk att bli blasé!

Efter några intensiva dagar här hemma i Göteborg åker orkestern ikväll tåg upp till Stockholm för att delta på Östersjöfestivalen i Berwaldhallen (låt oss hoppas att morgonens tågstopp då är avhjälpt…). Festivalen har i år fokus på barn och unga, och Göteborgs Symfoniker spelar i morgon en Sida vid Sida-konsert tillsammans med ett stort antal barn från El Sistema. Gustavo Dudamel – som uttryckligen ville ha med sig Göteborgs Symfoniker till festivalen – dirigerar sedan orkestern i Sibelius Symfoni nr 2. Det finns helt klart potential för en fantastisk kväll. Som extra krydda får vi träffa vår förra VD Helena Wessman i hennes nya roll som Konserthuschef i Berwaldhallen, där hon säkerligen kommer vara lika framgångsrik och uppskattad som hon varit här i Göteborg.

Eftersom Göteborgs Symfoniker redan är inbjudna till nästa års Östersjöfestival pågår programdiskussionerna inför den konserten parallellt. Alla turnéer med orkestern måste planeras i god tid. Just nu jonglerar vi med planeringen av tre turnéer under 2015, där det böljar fram och tillbaka, högt och lågt, i stort och smått. Det är många pusselbitar som måste falla på plats samtidigt, och på något mirakulöst sätt brukar det – efter hårt och ihärdigt arbete från väldigt många engagerade – alltid ske.

Den största turnén 2015 är vår planerade resa till Kina i april. Vi jobbar intensivt på många fronter för att göra det här till en riktigt bra turné, och en av detaljerna är att agenturen i Kina bett om storslagna bilder på hela orkestern tillsammans med vår förste gästdirigent Kent Nagano, som dirigerar under turnén. Så, igår vällde en flod av frack- och långklänningsklädda musiker fram i korridorerna, vilket inte är en helt vanlig syn tidigt på eftermiddagen. Jag hoppas att fotografen blev nöjd, för då blir agenturen i Kina säkert också nöjd. Och då kanske vi äntligen kan få klartecken om vilken som blir vår första spelplats på turnén. Små detaljer kan ha stor betydelse!

Om vi blickar inåt i den organisation vi tillhör, Västra Götalandsregionen, möts vi av frenetiskt arbete inför valet. En frenesi som nästan kan uppfattas som förlamande eftersom valarbetet tar så mycket tid att politikerna tycks tvingas prioritera hårt bland alla pockande ärenden. Tur då att det även finns en tjänstemannaorganisation. Nu är vi mitt uppe i förberedelserna inför ett nytt treårigt uppdrag från Kulturnämnden. Genom en god dialog ska vi landa i ett uppdrag som kombinerar ägarens förväntningar på oss som inbjudande och värdeskapande kulturinstitution i regionen med våra högt ställda konstnärliga ambitioner. Göteborgs Symfoniker är och ska vara en viktig medspelare i strävan efter Västra Götalandsregionens vision – Det goda livet. Vi ska bidra till att nå framåt inom flera kulturpolitiska utmaningar, så som att vidga deltagandet och öka internationaliseringen. Samtidigt som vi hela tiden har vår egen vision för ögonen: ”Göteborgs Symfoniker berör och engagerar. År 2020 är vi en av de tio främsta symfoniorkestrarna i världen.”

I mina öron går de här visionerna hand i hand, och jag ser mycket fram emot uppdragsdialogen med vår ägare. Men innan den dialogen, som går in i ett intensivt skede i nästa vecka, får jag möjlighet att njuta av Göteborgs Symfoniker, Gustavo Dudamel och barn från El Sistema i Berwaldhallen – en konsert som så klockrent rimmar med såväl uppdrag som vision.

Erika Strand 29 augusti 2014

Kommentarer inaktiverade.