Vikten av kommunikation

Nu har det hunnit bli fredag seneftermiddag, och någon tid till bloggande har alls inte funnits. Den tiden finns egentligen inte heller nu, så det blir en turboblogg idag. Varför bloggar jag egentligen? För att jag tycker det är roligt? Eller för att någon har bett mig? Nja, både och. Och för att vi tycker det är roligt att ge en glimt av hur verksamheten ser ut hos Göteborgs Symfoniker ur en VDs perspektiv, till den som vill läsa. Vill man inte läsa så är ingen skada skedd heller – mer än att jag lägger en del av min tid på fel saker i så fall.

Men ibland är det inte upp till var och en att välja om man ska ta till sig information eller inte. Som arbetsgivare behöver man ofta förmedla information till sina medarbetare, och utan tillfälle till det fysiska mötet blir det antingen ingen information alls eller skriftlig sådan.

Informationen är bara en liten del av den så viktiga kommunikationen. Jag har just avslutat ett samverkansmöte med våra fackliga företrädare. Jag måste säga (till den som vill läsa) att vi verkligen kan känna oss lyckligt lottade som har de fackliga representanter vi har. De är konstruktiva och modiga, och mycket kloka. Jag lär mig väldigt mycket i våra möten, och tar deras synpunkter på största allvar. Idag har vi pratat om just kommunikation och bristen på sådan. Mötet gav mig många tankeställare, och jag ser fram emot att vi ska finna ännu bättre former än nu för hur vår interna kommunikation ska se ut. Allt är så mycket lättare när man får chans att mötas, och när alla parter vill förbättring.

I tisdags hade vi ett informations- och diskussionsmöte om vår barn- och ungdomsverksamhet dit alla medarbetare var inbjudna. Petra Kloo Vik, vår producent på området, delade med sig av allt det fina som görs och tänks kring barn och unga. Vi har en fantastisk verksamhet, där barn hamnar i fokus både som publik, musikanter och som sociala varelser. Visst finns det olika åsikter om hur vi ska prioritera när resurserna inte räcker till allt, men jag tror att vi alla är överens om att barn och unga är en oerhört viktig grupp för oss att involvera i vår verksamhet. Om vi är framgångsrika lyckas vi med att så ett frö till framtidens publik, till framtidens orkestermusiker, och till en mer inkluderande stad och region.

Fredageftermiddagen börjar närma sig fredag kväll, och om en stund är det dags för kvällens konsert – det blir storslagen musik av Sjostakovitj och Rachmaninov med orkester, kör och solister, och den uppskattade dirigenten Dmitrij Kitajenko. Själv kommer jag att missa den här produktionen, men hoppas att kvällens och morgondagens konsertbesökare får en oförglömlig upplevelse. Kanske att jag själv också får en oförglömlig upplevelse i helgen, när min äldsta dotter fyller 17 år.

Till er som tagit er tid att läsa mina funderingar – jag hoppas att även ni får någon oförglömlig upplevelse i helgen!

Erika Strand 19 september 2014

Kommentarer inaktiverade.