Musik har förmåga att förena människor

”El Sistema är solen här i Hammarkullen.” Kvinnan bredvid mig kramar glädjestrålande min arm. Hon berättar att hon följer väninnans dotter till musikundervisningen flera gånger i veckan och att hon på så sätt har lärt känna många andra barn och deras familjer. ”Det är så kul med alla som hälsar på mig när vi möts i skolan där jag jobbar.”

Vi sitter på varsin plaststol i Hammarkulleskolans idrottshall. El Sistema-orkestern är i full swing och publikens jubel vet inga gränser. Att bygden är stolt över sin musikskola är tydligt. Tydlig är också de musicerande barnens fascination över de professionella musikerna som sitter bakom deras rygg, redo för konsertens andra halva: Dvoráks åttonde symfoni med Göteborgs Symfoniker och Leif Segerstam.

Ja, vi har gjort det igen. Flyttat hela härliga GSO till Hammarkullen.

Förra gången det hände var våren 2009, på Gustavo Dudamels initiativ. Där och då föddes tanken på att starta ett svenskt El Sistema, social fostran genom orkesterspel. Undervisningen startade i september 2010 och engagerar idag 170 barn och deras familjer. Fler står på kö.

Tisdagens konsert lockade cirka 600 åhörare, de flesta utan vana att lyssna till symfoniorkester och jag törs påstå att vi genom vår utflykt till betongförorten träffade många flugor i samma smäll. Först och främst förebildande för de musicerande barnen. Det är uppenbart att de avgudar sina symfoniker. Dvorák avhördes med stora ögon och öppen mun och de små instrumentlådorna bars med extra stolthet därifrån.

Genom utflykten till Hammarkullen lyckades vi också med det svåra åtagandet att nå ut till en ny publik. För övrigt en av flera lyckade insatser på det området denna månad. Under senaste skolkonsertveckan åhördes till exempel GSO av över tusen studenter från SFI, Svenska för invandrare.

Sist, men inte minst, visade vi med Hammarkullekonserten vårt samhällsengagemang. Vi lever i en sönderfallande tid. Musik har förmåga att förena människor. I tisdags tog vi initiativ till att förena 110 personer från innerstaden och 600 förortsbor genom en grandios musikupplevelse. Spralliga nybörjare och högproffsiga symfoniker på samma scengolv. Åtminstone jag kommer att minnas det länge.

Annat denna vecka: Redovisning av verksamheten 2010 för regionstyrelsen i Vänersborg. Introduktionsdag och konstituerande möte för Göteborgs Symfoniker AB:s nya styrelse. Sponsormöten, ledningsgrupp, enskilda samtal. Kort sagt en lika omväxlande som spännande vecka. Som inte är slut riktigt än.

Ikväll framträder Göteborgs Symfoniker i Vara konserthus, medan vi firar persiskt nyår här i Göteborg. I morgon lördag blir det gästspel med Bergens Filharmoniker och jazz på harpa med Edmar Castañeda. Välkommen!

/Helena Wessman

Kommentarer inaktiverade.