Där blå och vita sippor trängs mellan martallarna…

Inom Göteborgs Symfoniker AB ryms två verksamheter, Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Konserthus. De är förstås nära knutna till varandra, eftersom Göteborgs Symfoniker har sin hemvist i Göteborgs Konserthus, men är i andra stycken helt fristående. Det gäller när Symfonikerna framträder på andra platser och när Konserthuset genomför arrangemang utan anknytning till orkestern.

På strategispråk säger vi att vi ska profilera Symfonikerna och Konserthuset som två skilda varumärken. Som Konserthusets verksamhet betraktar vi allt som inte är rena orkesterkonserter med Göteborgs Symfoniker eller gästande professionella orkestrar. Det är mycket.

Förra året gav Göteborgs Symfoniker drygt 100 konserter. Konserthusverksamheten omfattade utöver det cirka 200 evenemang, varav cirka 60 i egen regi. Av de senare ett 40-tal konserter med våra egna musiker i mindre konstellationer och knappt 20 inom ramen för våra jazz- och världsmusikserier. Konserthusets återstående 140 evenemang bestod av inhyrda konserter, konferenser och mässor.

Allt som allt genomförde vi cirka 300 evenemang i Göteborgs Konserthus. Det betyder 6-10 aktiviteter per veckan under säsong, alla med specifika behov vad gäller lokaler, teknik och service. Inte underligt att vi springer fort ibland.

Ett gott exempel på ickesymfoniska evenemang i Konserthuset var Folk- och världsmusikgalan som genomfördes i lördags. På eftermiddagen en konsert för och med barn och ungdom, därefter musikpolitisk diskussion med bland andra kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) och avslutningsvis den stora galan med framträdanden och prisutdelning i nio kategorier. Galan, som inleddes på fredagen med seminarier och mindre framträdanden på Högskolan för scen och musik (HSM), arrangerades i samarbete mellan bland andra Riksförbundet för folkmusik och dans (RFoD), Kultur i Väst, Göteborgs Konserthus och HSM.

Nästa vecka bjuder på en kammarkonsert till förmån för Japans befolkning, tre konserter med Göteborgs Symfoniker och Gustavo Dudamel, två föreställningar med Chalmersspexet Bob och ett seminarium om El Sistema Hammarkullen. Lika fullt som vanligt, alltså. Härligt!

Innan dess ska vi fira påsk. Orkestern har redan gått på ledighet, administrationen troppar av en efter en. Sannolikt är det tomt på kontoret imorgon torsdag. Bra, tycker jag som ser hur hårt alla arbetar. Vilan är synnerligen välförtjänt.

Själv ska jag veckla ut mina humlevingar och flyga till Gotland där blå och vita sippor trängs mellan martallarna. Det ska bli riktigt, riktigt skönt! Bzzz.

Helena Wessman 2011-04-20

Kommentarer inaktiverade.