Det är en omväxlande vardag jag har

Man kan inte säga annat än att min vardag är omväxlande. Fast vardag – ibland är det festligt värre. Som igår, när Göteborgs nya storhotell invigdes och jag var en av två tusen gäster på ett grandiost partaj. Om jag kort ska beskriva upplevelsen säger jag hummer, champagne och hälsande. Många av våra samarbetspartners var där.

Ett sådant intrycksbombardemang främjar inte nattsömnen, precis, så jag fick ta till alla mina humlekrafter för att orka till Konserthuset i morse. Tidigt, till och med för att vara jag, mötte jag ett nittiotal medlemmar ur Marknadsföreningen i Göteborg (MiG), vilka kommit till vårt hus för att äta frukost och få lite information. Vi delade värdskapet med fastighetsbolaget Higab och det hela blev så trivsamt att tröttheten genast blåste bort.

Nu sitter jag på mitt kontor och njuter av en stråkkvartett, som repeterar i rummet under. I Stora salen har tonsättaren Paula af Malmborg Ward och tre musiker workshop för en av de skolklasser som deltar i vårens kompositionsprojekt och långt borta i väster förbereder sig vår barn- och ungdomsproducent Petra Kloo Vik för en internationell El Sistema-konferens i regi av Los Angeles Philharmonic. Petra är där tillsammans med ett tiotal pedagoger och ledare från El Sistema Göteborg.

Konferensen sammanfaller med Gustavo Dudamels enorma Mahler-projekt där han ensam dirigerar Mahlers samtliga symfoniska verk på bara ett par veckor. Spelar gör Los Angeles Philharmonic och Simon Bolivar Symphony Orchestra i ett utbyte som innebär att hela programmet repriseras i Caracas veckorna efter. En väldig utmaning – fysiskt, psykiskt och känslomässigt – för både musiker och dirigent. Min konstnärliga rådgivare Karin Tufvesson Hjörne är där för att lyssna och det är inte utan att jag är avundsjuk.

Fast jag ska inte klaga. Jag får fantastiska musikupplevelser på hemmaplan. Förra veckan genom Symfonikernas två abonnemangskonserter, familjekonserterna ihop med El Sistema och en helt lysande kammarkonsert med våra musiker och Symfonikernas tidigare chefdirigent Mario Venzago. Venzago är den som leder denna veckas orkesterproduktion, som fick så fint betyg i GP idag. Samma program ges ikväll, så ta chansen.

Den gångna helgens El Sistema-konserter förtjänar några ord extra. Ungefär 200 barn spelade tillsammans med Göteborgs Symfoniker under ledning av Anna-Maria Helsing. När jag kom in till repetitionen på morgonen var salen så fylld av glad energi att det var omöjligt att hålla tårarna tillbaka. Barnen har gjort enorma framsteg både vad gäller hanteringen av sina instrument och förmågan att samarbeta. Dessutom uppvisade de en häpnadsväckande disciplin. Repetitionen gick så smidigt att en av processledarna viskade att ”det är otroligt, de förstår att det här är på allvar”.

Att så är fallet bekräftades av de föräldrar jag pratade med. Barnen identifierar sig som musiker och tycker redan att det är helt naturligt att framträda. ”Min dotter har träffat kronprinsessan Viktoria två gånger, spelat på Operan i Stockholm och framträtt tillsammans med Göteborgs Symfoniker”, sa en mamma. ”Så tycker vi att det ska fortsätta.”

El Sistema Göteborg är en framgångssaga. Efter bara arton månaders verksamhet är 500 familjer engagerade och alla jag talar med säger att detta är äkta integration. Genom musiken sammaförs barn och föräldrar från vitt skilda sammanhang och sammanhållningen ökar. Broar slås mellan förorten och centrum och de barn som är med börjar tycka att det är självklart att räknas och höra till, vilket tyvärr inte är givet i vårt segregerade samhälle.

Vad annat denna vecka? Slutrevision, månadsuppföljning och arbete med årsredovisningen. Presidiemöte, ledningsgrupp och facklig samverkan. Enskilda möten och sponsormöten. Och så det väldiga hotellpartajet. En omväxlande vardag, som sagt.

/Helena

Kommentarer inaktiverade.