Återbesök i Amsterdam och Wiesbaden

Wiesbaden, Tyskland. Där befinner vi oss i detta nu. Göteborgs Symfoniker är på turné och jag har just slagit mig ned i hotellrummets fåtölj för att blogga och mejla i några timmar.

Vi åkte i onsdags morse. Buss och chartrat flyg till Amsterdam. Seg väntan på att alla skulle få sina hotellrum. Vila, akustikprov och så konsert i anrika Concertgebouw. Tuffa omständigheter för ett så prestigefyllt framträdande. Men som väntat blev resultatet strålande. Våra musiker är verkligen mycket skickliga.

Concertgebouw hålls av det internationella musiklivet för att vara en av de allra bästa konsertlokalerna och världens orkestrar slåss om att få komma dit. Göteborgs Symfoniker har spelat där flera gånger och alltid blivit väl mottagna av den kräsna publiken.

Senast var 2009 då Gustavo Dudamel dirigerade och Neeme Järvi satt bland åhörarna. I applådtacket vände sig Gustavo och orkestern särskilt till Neeme, vilket rörde vår chefdirigent emeritus till tårar.

Också i onsdags var publikens gensvar starkt. Långa applåder efter öppningsnumret och stående ovationer både efter solokonserten, symfonin och extranumret. Gissa om jag var stolt!

På denna turnés program står Tour de force av svenske Rolf Martinsson, Max Bruchs Violinkonsert nr 1 samt Pjotr Tjajkovskis fjärde symfoni. Som extranummer har vi med oss Polonäs ur Eugen Onegin av Tjajkovskij samt Mellanspel ur kantaten Sången av Wilhelm Stenhammar. Nikolaj Znaider dirigerar och Vilde Frang är violinsolist.

Gårdagen ägnade vi åt bussledes förflyttning till Wiesbaden, där vi ikväll framträder inom ramen för Rheingau musikfestival. Också det ett prestigefyllt sammanhang där vår konsert marknadsförs som en av höjdpunkterna. Turnévana Göteborgs Symfoniker har varit här förut, men är inte mindre laddade för det. Orkesterns storhet måste bevisas varje gång.

Vår starka ställning hemmavid visar sig i summeringen av förra veckans framträdanden under Kulturkalaset. Med två orkesterkonserter och framförandet av Roger Waters opera Ca Ira nådde vi cirka 25.000 personer. Sådant gör en VD glad.

Så också det faktum att vi har en rejäl skjuts i abonnemangsförsäljningen. Bokningar har strömmat in hela sommaren och när biljettkassan öppnade efter sommaruppehållet var det kö på trappan. Ännu några veckor är det möjligt att teckna abonnemang. Och nästa lördag släpps lösbiljetterna. Skynda, skynda alla ni som vill ta del av säsongens fina program!

Själv ska jag nu ta mig an sommarens mejlskörd. Flera hundra meddelanden väntade på min uppmärksamhet efter semestern, vilket onekligen var lite stressande. Efter några timmars sorterande under gårdagens bussresa känns det bättre. Idag ska jag nog hinna svara också.

Den här turnén är kort, så redan imorgon åker vi hem. Där väntar repetitioner och en bonuskonsert för våra abonnenter tillsammans med Joana Mallwitz. Solist är Göteborgs Symfonikers bastrombonist Jens-Kristian Søgaard. Jag har hört honom öva. Det låter fantastiskt. Således är jag i trygg förvissning om att få stora musikupplevelser även nästa vecka.

Helena Wessman 23 augusti 2013

Kommentarer inaktiverade.