Trollguld och trailer för ökad tillgänglighet

Det går troll i vissa dagar. Som denna fredag. Vad jag än har tagit mig an har jag blivit avbruten och inkastad i något nytt. Under hög intensitet har jag i mycket korta sjok betat av fråga efter fråga och på slingriga vägar till sist tagit mig fram till bloggskrivandet, nio timmar senare än jag tänkt.

Trolltyg tycks också ha drabbat vår säsongsplanering. Åter har en artist tvingats ställa in. Pianisten András Schiff, vars ankomst har omgetts med sådan förväntan, fick med kort varsel ersättas av pianisten Per Tengstrand och dirigenten Thomas Søndergård. Tillsammans med Göteborgs Symfoniker framför de Uvertyr till Rosamunde av Franz Schubert, Mozarts Pianokonsert nr 23 samt Antonin Dvoraks Symfoni nr 8.

Om jag inte missminner mig var detta den sjunde stora programändringen på ett år, vilket är extremt ovanligt. De flesta säsonger behöver vi inte ändra något alls. Nu hoppas vi att oturen ska vara tillräcklig för flera år framåt.

Det glädjande i sammanhanget är att kollegorna på planeringsavdelningen i samtliga fall har hittat helt lysande ersättare. Så också denna gång.

Konserten igår blev en stor framgång med stående ovationer både efter solokonserten och symfonin. Jag är i trygg förvissning att detsamma sker ikväll. Det är elva år sedan Per Tengstrand senast spelade med orkestern och återseendets glädje var stor. För Thomas Søndergård var det premiär med mersmak.

Bland veckans möten fanns en sittning med kommunikationschef Urban Ward som bland annat berättade om läget för vårt senaste tillgänlighetsprojekt, GSO på väg.

Under fem månader ska vi trafikera Västra Götaland med en mobil konsertlokal, en trailer som har inretts med publikstolar, bildskärm och förstklassig ljudutrustning. Trailern ska besöka marknader, stadsfestivaler och andra sammanhang där människor samlas i större skaror. På varje ställe bjuder vi i några dagar in till öppet hus och konserter genom uppkoppling mot vår digitala tv-kanal GSO Play. Vi riggar också en stor bildskärm på utsidan, så att konserterna kan höras i det fria. Typ konsert på bio i en trailer och utanför.

En annan nyhet som Urban Ward ansvarar för är vår GSO Play-app som för en ringa summa kan laddas ned till mobilen eller surfplattan. Med denna kan du titta på GSO Play utan att vara uppkopplad mot nätet. Hämta hem den konsert du vill titta på – under hämtningen krävs nätkontakt – så finns den tillgänglig i din enhet i trettio dagar. Då tiden gått ut raderas filen automatiskt och ger plats för nya musikupplevelser.

Appen kom ut i måndags och låg några dagar högst på Appstores topplista. I skrivande stund har vi halkat ned till tjugofemte plats, men borde snabbt ta oss uppåt om alla våra anhängare tar till sig den nya tekniken. Appen är extra billig den första veckan, så passa på du också.

Klockan har passerat sex och Göteborgs Symfoniker sitter vid det här laget på podiet i full färd med veckans andra konsert. Själv befinner jag mig på ett tåg mot Stockholm, på väg till en abonnentträff och konsert på min kommande arbetsplats Berwaldhallen. Chefdirigenten Daniel Harding leder Sveriges Radios Symfoniorkester i Johannes Brahms första pianokonsert och det nyskrivna verkat Speranza av den engelske tonsättaren Mark-Anthony Turnage. Paul Lewis spelar solostämman i Brahms.

Trollerierna håller sig. Så här långt kommen i min blogg har det hunnit bli lördag eftermiddag. Tåget till Stockholm blev fördröjt. Jag fick kasta mig i en taxi, kom till Berwaldhallen aningen för sent, störtade in bakom scenen och hade sedan ett sjå att hitta ut på podiet. Efter en irrande stund blev jag hjälpt tillrätta av en vänlig hornist och kunde till sist möta mina nya bekantskaper i publiken.

Också konserten i Berwaldhallen blev fantastiskt fin, vilket gjorde att jag för andra gången på en vecka kunde känna mig väldigt stolt över mina kollegor i orkestern – fast i en annan.

Lite trollaktigt är även det, att under en period vara associerad med två av landets främsta symfoniorkestrar. Eller lyxigt mest. Jag känner mig oerhört priviligerad som i yrket får möta alla dessa lysande musiker och de härliga personerna i stödjande funktioner runt omkring.

Veckans sista trolltyg var att bloggen helt föll i glömska sedan jag packat med surfplattan på tåget. Tills nu, då minnet plötsligt gav mig skjuts att snabbt skriva klart. Vissa dagar blir inte som man tänkt sig, men kan vara guld värda ändå. Trollguld värda.

Helena Wessman 17 maj 2014

Kommentarer inaktiverade.