Ett fint vidgande av vårt göteborgska ”vi”

Det ser lovande ut. Efter ett bedrövligt regnande igår kväll skiner nu solen från klar himmel. Men det kan förstås ändras. Det är ännu bara tidig morgon och många timmar till Göteborgs Symfonikers konsert under nationaldagsfirandet i Slottsskogen.

Som så mycket annat vi gör sträcker sig Slottsskogskonserterna långt tillbaka i tiden. Relativt långt i alla fall, sisådär trettio år. Vädret har för det mesta har varit fint. Vid bara ett par tillfällen har konserten fått ställas in på grund av regn, vilket får anses vara unikt i en så ofta blötlagd stad som Göteborg.

Årets nationaldagskonsert leds av vår förste gästdirigent Kent Nagano. Solister är Ann Petersen, sopran, Niina Keitel, mezzosopran, Mikael Weinius, tenor och Audun Iversen, baryton. Medverkar gör också Göteborgs Symfoniska kör förstärkt med musikhögskolestudenter från Göteborg och Piteå.

Samtliga finns med också imorgon då Göteborgs Symfoniker kröner firandet av två hundra års nordisk fred på Bohus fästning i Kungälv med ännu en utomhuskonsert. Fredsfirandet har pågått i nära en vecka med politiska möten och historieseminarier. Även på Bohus anordnas förstås nationaldagsfirande idag.

Firandet i Slottsskogen har med åren växt till att omfatta flera timmars framträdanden på en mindre scen, vår stora konsert med unga musikanter som förband, utställningar, barnaktiviteter och det jag tycker är finast av allt – välkomnandet av nya medborgare.

Inbjudan har gått ut till 3.715 göteborgare som fick svenskt medborgarskap under 2013. De välkomnas med gåvor från Göteborgs stad samt ett minnesblad som delas ut av politiker. Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hultén håller tal, svenska flaggan hissas och alla dansar polka tillsammans.

Medborgarskapsceremonin anordnas i år för åttonde gången och är en mycket fin markering av det stora ”vi” som goda krafter odlar här i Göteborg. Ett vi som säger att nationalitet är en konstruktion byggd på att människor sluter sig samman på en viss plats vid en viss tid. Det viktiga inte är ens ursprung utan att man är delaktig i gemenskapen här och nu.

Efter ceremonins avslutande fortsätter många av deltagarna till Göteborgs Symfonikers konsert och jag är stolt över att vi på så sätt kan medverka till vidgandet av vårt göteborgska ”vi”. För vi vill ju med vår musik omfamna alla medborgare i vår stad och vår region och gläds över att på nationaldagen kunna välkomna dem i tiotusental till vår konsert.

Under firandet i Slottsskogen passar vi på att presentera vårt mobila konserthus, en stor trailer inredd med publikstolar, ljudanläggning och bildskärm. Där får publiken möta Göteborgs Symfoniker genom de konsertupptagningar vi gör för GSO Play.

Trailern kommer under sommaren att turnera i regionen. Stopp blir det bland annat under stadsfestivaler i Nossebro, Vara, Mariestad, Borås, Mellerud, Ulricehamn, Lidköping och Mölndal. Efterfrågan bland arrangörerna är stor och vi hoppas förstås att också publiken ska finna konceptet intressant.

Utöver utomhuskonserterna i Göteborg och Kungälv har Göteborgs Symfoniker denna vecka också givit en abonnemangskonsert. Kent Nagano dirigerade också den och pianosolist var hans hustru Mari Kodama. På programmet stor förspelet till Richard Wagners opera Tannhäuser, Wilhelm Stenhamnars Pianokonsert nr 2 samt Johannes Brahms fjärde symfoni. Storslagen musik som ställer höga krav på orkestern. Något som våra skickliga musiker hanterade på ett lysande sätt, trots kort repetitionstid. Deras kapacitet imponerar.

El Sistema och vår delaktighet i dess framväxt har i veckan fått positiv uppmärksamhet i två mycket hedrande sammanhang. Dels genom att Stiftelsen El Sistema tilldelades barnkulturpriset Alfons-Bokalen 2014 för ”insatsen att öppna dörrar och samla barn till gemensamt musikskapande över kulturer och gränser”. Dels genom att jag själv fick motta Göteborgs stads förtjänsttecken för vårt arbete med att tillgängliggöra Göteborgs Symfoniker i allmänhet och för vår satsning på El Sistema i synnerhet.

Båda tilldragelserna ger mig anledning att ännu en gång framhålla det fina samarbetsklimatet i Göteborg och regionen Västra Götaland. Många kloka, varma och kompetenta människor har medverkat till svenska El Sistemas utveckling. På bara tre år har rörelsen växt till att omfatta flera tusen barn och familjer över hela landet. En stark och viktig insats för att stärka den gemenskap som vi högtidlighåller under Sveriges Nationaldag.

Helena Wessman 6 juni 2014.

Kommentarer inaktiverade.