Från vila till kärlek och erotik på Götaplatsen

Det händer när du vilar – så heter en av de många böcker som ligger på mitt sängbord. Det är en bok full av små kloka betraktelser över behovet av vila, och en bok som åtminstone för mig fungerar som bra nedvarvning efter en intensiv dag. För visst är det så, vi behöver vila för att kunna ta nya tag, växa, vara nyfikna. Det är när vi vilar som alla intryck sorteras, som reflektionen får utrymme och som kropp och själ får chans att fixa till eventuella skavanker.
Nu är det augusti, och många av oss har en alldeles underbar och ganska lång semestervila bakom oss. Jag har varit tillbaka på jobbet i två veckor. De första dagarna var det ganska stillsamt här på Konserthuset, nästan lite sömnigt (men det gick fort över!). De få kollegor som var på plats delade med sig av berättelser om sin semestervila – någon hade byggt altan, en annan lagt tak, en tredje kört motorcykel. Inte så vilsamt kanske, i trettiogradig värme? Men huvudsaken är nog att vi får vila från det vi gör till vardags. Och jag hoppas att alla medarbetare i Konserthuset har haft möjlighet att vila under sommaren, och att man nu är tillbaka med nypåfylld energi och kraft inför den kommande säsongen.
Energi och kraft behövs – augusti månad innebär minst sagt en rivstart för våra musiker och alla som arbetar med denna månads produktioner. Eller vad sägs om konsert kl 01.00 en lördagnatt? Strax före semestern togs beslutet att en grupp orkestermusiker skulle spela på Way out West-festivalen tillsammans med violinisten Daniel Hope, på GöteborgsOperan vid nämnda klockslag i lördags. Det blev en del pyssel under sommaren för både orkesterchef och producent för att få allt att falla på plats ihop med det stora Way out West-maskineriet, men belöningen kom när en stor och entusiastisk publik fick en fantastisk nattlig konsert! Och med konsert mitt i natten är nivån satt – därifrån har vi ökat, den här veckan kokar det! Huset är befolkat av såväl vår egen personal som gästande artister. Repetitionerna inför helgens tre konserter, med tre olika program, är nu inne på upploppet, och vi är strax redo att ta oss an Göteborgs Kulturkalas.
Göteborgs Kulturkalas som pågår hela veckan har lyckats ganska väl med att ta kommandot över stan – med undantag för vädrets makter som ju är svåra att rå på. Ett myller av människor, paraplyer, artister och mat fyller Göteborgs gator. Vill man kan man besöka GSO Road Show vid Stora Teatern, vår trailer som har varit på turné i Västra Götalandsregionen under hela sommaren, och som nu har parkerat på Kulturkalaset. Vad gäller vädret så håller vi tummarna inför kvällens konsert på Götaplatsen, då musiker ur Göteborgs Symfoniker spelar tillsammans med Laleh, inför en gissningsvis väldigt stor publik. Då vill vi att åskskurarna tar sig lite vila efter en intensiv vädervecka. Just nu ser det faktiskt ganska lovande ut.
Symfonikerna spelar på Götaplatsen även i morgon, så regnet får gärna hålla sig borta även då. Vi har en familjeföreställning där vi hyllar Tove Jansson som skulle fyllt 100 år i år, tillsammans med Mark Levengood och sångerskan Emma Salokoski. Dirigerar gör Santtu-Matias Rouvali och vår egen Måns Pär Fogelberg är konferencier – en härlig stund för hela familjen klockan fyra i morgon.
Ett par timmar senare, klockan sex i morgon (lördag) kväll, är det dags för våra musiker ännu en gång; som sagt, det tredje konsertprogrammet inom loppet av två dagar. Då bjuder vi på – allt enligt vårt marknadsföringsmaterial – ”kärlek och erotik på Götaplatsen”. Kan någon motstå det?
Efter dessa intensiva dagar tror jag att det är dags för lite vila igen, kanske både för musiker och Göteborgspubliken. För det är ju så, det är när vi vilar som det händer.

Erika Strand 15 augusti 2015

Kommentarer inaktiverade.