Kom in!

En myriad av husvagnar, ett myller av barn. Toner, skratt, frågor. Hela Götaplatsen är översvämmad av små och lite större barn som rör sig in och ut i olika husvagnar, där de får träffa våra musiker på riktigt nära håll. Efter husvagnsbesöken blir det sedan konsert med orkestern i Stora Salen. Vårt prisade projekt Kom in! har pågått hela veckan, och det verkar som om succén är lika stor som då projektet genomfördes första gången 2012. På väg till jobbet i morse hörde jag i radions P1 ett fint reportage om projektet, och hur vår producent Petra tänker kring den relation som skapas mellan barnen och de enskilda musikerna. ”Det är som att få en kompis i stans största band”.

Vid det här laget har det hunnit bli ett väldigt stort antal barn som fått sig en kompis i stans största band. Förhoppningsvis vill de här barnen komma tillbaka, tillsammans med föräldrar och vänner, för att lyssna på kompisen i bandet även vid andra tillfällen. Och på så vis blir Göteborgs Konserthus en naturlig plats för allt fler, och den symfoniska musiken allt mer tillgänglig även för de unga. Själv tycker jag det var en fröjd att få lyssna på konserten igår då salen var fylld av låg- och mellanstadiebarn, och där dirigent, konferencier, musiker och publik alla deltog i skapandet. Barnen kämpade om att få mikrofonutrymmet så att de kunde tala om vilken musiker just de hade träffat, och hur det kändes. Jag tyckte mig se en stor glädje även bland många av musikerna på podiet, vilket jag tolkar som att de här mötena berör oss som jobbar här i lika stor utsträckning som barnen. Vilket kan uttryckas så som vår altviolinist Lars Mårtensson sa i radioreportaget: ”Jag hade en av mitt livs största framgångar som musiker idag”, apropå att hans spel rörde barnen till tårar.

Ja, barnen och de unga i vår stad och region är vår framtid. Samtidigt rör vi oss på den stora internationella arenan och vill där ha en tätposition och räknas som en av de främsta. ”Göteborgs Symfoniker berör och engagerar. År 2020 är vi en av de tio främsta symfoniorkestrarna i världen”. Så lyder vår vision, och just den här veckan fick vi ett fantastiskt erkännande – vi kom på 7:e plats i Bachtracks tävling om världens favoritorkester. I ett pressmeddelande står att läsa:

”Göteborgs Symfoniker break into World’s Top 10! The Göteborgs Symfoniker put in an extremely successful performance in the World’s Favourite Orchestra 2014 competition, coming seventh in the world! The strong support they received from their fans is indicative of a passion for classical music in Sweden.”

Endast en europeisk orkester och ingen svensk orkester finns framför oss på den här listan. Det känns riktigt stort! Ett varmt och ödmjukt tack till alla som röstat på oss – vi ska göra allt som står i vår makt för att ni även fortsättningsvis ska ha anledning att känna att Göteborgs Symfoniker är er favoritorkester. Och kom gärna hit, gång på gång, och bli kompis med någon i stans största band.

Erika Strand 10 oktober 2014

Kommentarer inaktiverade.