Ser tillbaka på ett prestigefyllt år!

Måndagen den 20 december. Bara några få dagar kvar till jul. Stillheten breder ut sig. Ett fåtal administratörer och tekniker finns på plats i Konserthuset för att avsluta höstsäsongens arbete. Övriga medarbetare har inlett den välförtjänta ledigheten.

2010 blev ett gott år för Göteborgs Symfoniker AB med stora konstnärliga framgångar för orkestern och en synnerligen rikhaltig verksamhet i Konserthuset. Symfonikernas framträdanden är stommen in Konserthusprogrammet med ett hundratal konserter varje år. Som komplement till dessa arrangerar vi ett ytterligare cirka 50 konserter med kammarmusik, jazz och världsmusik. Vi upplåter också vår vackra byggnad åt externa konsert- och konferensarrangörer.

Konserthusets portar slås upp för publiken närmare 300 gånger per år och vid varje sådant tillfälle tas besökarna emot av vår tekniska och administrativa personal. Dessa står också för den bakomliggande driften med allt från fastighetsskötsel, restaurang och bibliotek till biljettförsäljning, marknadsföring och hantering av ekonomi- och personalfrågor.

För Symfonikerna bjöd 2010 på två internationella turnéer. I januari till en prestigefylld orkesterfestival på Kanarieöarna och i september till Italien och Tyskland. Vid båda tillfällena imponerades jag av musikernas enorma professionalitet – det är krävande att framträda i ständigt nya miljöer – och kunde stolt konstatera att Sveriges Nationalorkester håller en mycket g kvalitet också med internationella mått mätt. Det har också varit tydligt då orkestern har exponerats i skivinspelningar och radioutsändningar.

Turnè januari 2010: Kanarieöarna

Turné september 2010: Merano – Verona – Frankfurt

Hemmapubliken är väl förtrogen med Symfonikernas kvaliteter och har under året visat sin uppskattning både i Konserthuset och vid utomhuskonserterna i Slottsskogen och på Götaplatsen. Även till framträdandena i Vara konserthus kommer åhörarna i stora, förväntansfulla skaror och av det entusiastiska bemötandet att döma har de inte blivit besvikna.

Från Götaplatsen till Slottsskogen

En höjdpunkt under året var Simón Bolívar Youth Orchestra Festival i juni då vi under en vecka hade förmånen att husera Gustavo Dudamels venezuelanska orkester i Konserthuset. Festivalen bjöd på två oförglömliga orkesterkonserter – varav en med ett historiskt möte mellan vår egen och den gästande orkestern – och ett antal spännande framträdanden i mindre format ute i regionen.

Under festivalen arrangerade vi också två seminarier där vi jämförde El Sistema i Venezuela och den svenska musikundervisningen. I september startade El Sistema Hammarkullen i samarbete mellan Angereds kulturskola och Göteborgs Symfoniker och i november lade vi i ytterligare ett seminarium grunden för Orkesterplattform Göteborg och Västra Götaland, en satsning på unga orkestermusiker. Vår barn- och ungdomsverksamhet har under året förstås också bjudit på ett antal föreställningar både med stor orkester och mindre ensembler ur Symfonikerna.

Simón Bolívar Youth Orchestra gästar Göteborg

Vi en tillbakablick bör förstås också nämnas samarbetet med våra ”titeldirigenter” – chefdirigent Gustavo Dudamel, förste gästdirigent Christian Zacharias och chefdirigent emeritus Neeme Järvi – vilket har manifesterats i ett antal fantastiska produktioner.

Gustavo Dudamel dirigerar Mahler

Samarbetat har vi också gjort på andra plan, med våra sponsorer och med vår ägare Västra Götalandsregionen. Både näringsliv och politik är till stort stöd för vår verksamhet, vilket vi är glada och tacksamma över.

Det är måndagen den 20 december och det är snart jul. Som stolt VD för Göteborgs Symfoniker AB tillönskar jag er alla riktigt fina helger och sänder ett stort tack till publiken, vår ägare, våra samarbetspartners och inte minst till vår styrelse och alla våra musiker, tekniker och administratörer.

VD-bloggen tar nu paus fram till 7 januari.

Varma julhälsningar!
Helena Wessman

Kommentarer inaktiverade.